Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hur låter musiken? Vt-16

Skapad 2016-04-20 14:02 i Västerby skola Hedemora
Grundskola 5 – 6 Musik

Kan musik vara grön? Hur beskriver jag i så fall det, vilka ord behöver jag och vad ska jag lyssna efter? Vad händer i kroppen och sinnet när vi lyssnar på musik och kan man använda sig av det på något sätt?

Innehåll

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Mu
  Syfte analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Mu  4-6
  Musikens sammanhang och funktioner Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan i olika sammanhang. Hur musik används för påverkan och rekreation och i olika rituella sammanhang.
 • Mu  4-6
  Musikens sammanhang och funktioner Ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om musicerande och om intryck samt upplevelser av musik.
 • Mu  4-6
  Musikens sammanhang och funktioner Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika kulturer och deras musikaliska karaktärsdrag.

Undervisningens innehåll

Bedömning

Jag kommer att bedöma din förmåga att beskriva musiken, att använda begreppen och att ge exempel på hur musiken påverkar människan. Se matrisen.

Kopplingar till läroplan

 • Mu  E 6
  Eleven kan även uttrycka sig på ett enkelt sätt om egna musikupplevelser samt beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.

Matriser

Mu
Hur låter musiken?

Rubrik 1

 • Mu   analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Att uttrycka sig om musik.
 • Mu  4-6
Du behöver stöd för att kunna uttrycka dig på ett enkelt sätt om egna musikupplevelser.
Du kan uttrycka dig på ett enkelt sätt om egna musikupplevelser. Du beskriver med några ord hur du tycker att musiken låter.
Du kan uttrycka dig på ett utvecklat sätt om egna musikupplevelser. Du använder lämpliga ord och begrepp för att beskriva hur musiken låter.
Du kan uttrycka dig på ett välutvecklat sätt om egna musikupplevelser. Du använder begreppen på ett korrekt sätt och kan förmedla dina känslor inför musiken.
Att uttrycka sig om musikens påverkan.
 • Mu  4-6
Du behöver stöd för att kunna beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.
Du kan beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor. Du ger något exempel.
Du kan beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor. Du ger några exempel på hur musik påverkar och situationer där det används.
Du kan beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor. Du ger många exempel på hur musik påverkar och hur det kan användas.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: