Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hållbar utveckling åk 8 och 9 2016

Skapad 2016-04-20 14:32 i Pysslingen Skolor Kristianstads Montessoriskola Pysslingen
Grundskola 8 – 9 Svenska Svenska som andraspråk Fysik Biologi Kemi

debatt

Innehåll

Det här ska vi arbeta med

Vi ska arbeta med energi. Arbetet är ett samarbete mellan svenska, fysik, kemi och biologi. 

Arbetssätt

Ni ska söka efter fakta och läsa in er på olika slags energikällor. Ni ska sedan redovisa detta i form av en debatt. Försök att förbereda er så att det ni säger är väl underbyggt, alltså väv in fakta i dina egna tankar. Tänk även på källkritik. Vad använder jag för källor? Är dessa tillförlitliga? Tänk på att argumentera och diskutera hur man utnyttjar naturresurserna bäst och når en hållbar utveckling. Titta på konsekvenser för olika energislag. Skilj på fakta och värderingar. Tänk på hur du framför dina åsikter och hur du bemöter andras åsikter så att det blir en bra debatt. Ni kommer under vecka 20 att få önska att vara för kärnkraft eller för förnyelsebar energi. Några av er i åk 9 kommer att vara debattledare. Debatten är cirka 30 minuter.

Tidsplan

Vecka 19 och 20 får ni tid på de lektioner där temat ingår.

Vecka 21 är det debatt .

Syfte

Bedömning

I svenska bedöms ni på kunskapskraven söka välja ut och sammanställa, sammanställningar, samtala och diskutera samt muntliga redovisningar.

I NO bedöms du på kunskapskrav ett (samtala och diskutera), kunskapskrav två (framföra och bemöta åsikter), kunskapskrav tre (söka information och källkritik), fyra (skapa naturvetenskaplig text) och tretton (hållbar utveckling)

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: