Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kristendom

Skapad 2016-04-21 12:55 i Tunaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 8 – 9 Religionskunskap

Vi arbetar med kristendom. Vi går igenom de viktigaste historiska och teologiska sammanhangen. Vi funderar på de livsfrågor religionen vill besvara. Vi urskiljer olika riktningar och praxis. Vi diskuterar religionens roll då och nu, vi berör begreppen etik och moral. Därigenom skaffar vi oss kunskaper och förståelse för religion generellt. 

Innehåll

Till dig som elev:

 

Matriser

Re
Världsreligionerna

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kunskaper
Dina förståelse för kristendomens historia, centrala tankegångar och religiösa uttryck
Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar. Dessutom för eleven enkla resonemang om likheter och skillnader inom kristendomen.
Eleven har goda kunskaper om kristendomen och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar . Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom kristendomen.
Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar. Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom kristendomen.
Resonemang
Din förmåga att förklara och föra resonemang om hur livsfrågor och identiteter kan formas av religioner
Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religionen på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.
Eleven kan också föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religionen på ett sätt som för resonemanget framåt.
Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religionen på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.
Resonemang
Din förmåga att urskilja religionens roll i samhället i Sverige och världen, i historien och i nutid.
Eleven för enkla resonemang om religionens roll i människors tillvaro och i olika samhällens institutioner.
Eleven för utvecklade resonemang om religionens roll i människors tillvaro och i olika samhällens institutioner.
Eleven för mycket utvecklade resonemang om religionens roll i människors tillvaro och i olika samhällens institutioner.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: