Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartkunskap - Norden

Skapad 2016-04-21 17:50 i Marnässkolan Ludvika
Vi ska arbeta med kartboken och några nya begrepp som hör till arbetsområdet. Du som elev behöver förstå kartans uppbyggnad och lära dig vad begreppen betyder för att kunna använda kartan och begreppen på ett fungerande sätt.
Grundskola 1 – 9 Idrott och hälsa Geografi

Vad menas med topografiska kartor? Det ska du få lära dig i detta arbetsområde. Du ska även få lära dig hur du som elev kan använda kartan genom att förstå hur den är uppbyggd med färger, symboler och skalor. I detta arbete får du använda din

- procedurförmåga. Du får träna på att bearbeta fakta t.ex söka information, använda kartan m.m

- begreppsförmåga. Du får lära dig nya begrepp och får visa att du kan använda dem i rätt sammanhang.

 

 

Innehåll

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Du ska lära dig hur man kan använda kartan genom att förstå hur den är uppbyggd med färger, symboler och skalor. I kartboken kan man hämta mycket bra information om man vet vad man söker efter och vet hur man ska använda den. Det är också viktigt att förstå olika begrepp för att kunna ta till sig information och kunna ge information.

Kopplingar till läroplan

 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer att använda oss av boken, Geografi Norden - PULS och Atlas. Vi kommer att läsa texter, titta på jordgloben och lära oss vad olika symboler betyder, vad färgerna kan känneteckna och lära oss att kartor är förminskade i olika skalor.

Vad som kommer att bedömas:

Kopplingar till läroplan

 • Ge  E 6
  Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
 • Ge  E 6
  Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.

Hur du får visa vad du kan:

Vi kommer att avsluta med ett skriftligt test där du ska visa att du kan använda begreppen och förstår hur en karta är uppbyggd.

Bedömningen kommer att redovisas i matrisen Geografi år 4-5.

Matriser

Idh Ge
Ludvika Pedagogisk planeringsmall

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: