Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Analoga klockan

Skapad 2016-04-22 13:59 i V Bodarna skola Alingsås
Introduktion av den analoga klockan med fokus klockslagen hel, halv och kvartar.
Grundskola 1 Matematik

Du ska få lära känna den analoga klockan, hur den är uppbyggd med tim- minut- och sekundvisare. Vi kommer att prata om hur många timmar, minuter och sekunder det går på ett varv (för de olika visarna) och hur många timmar det går på ett dygn. De klockslag som vi i första hand fokuserar på att träna är hel, halv och kvartar.

Innan vi startar upp området kommer du att få göra en "självskattning" om vad du kan om klockan (röd=kan inte alls, gul=kan lite men behöver träna mer, grön=känner mig säker på). Du kommer också att få göra några uppgifter med dessa klockslag (hel, halv och kvartar). Både självskattningen och uppgifterna kommer att göras om när vi arbetat färdigt med området för att utvärdera vad du lärt dig och vad du behöver träna mer på eller vad ditt nästa steg kommer att bli.

När du visar att du kan hel, halv och kvartar kommer du att få träna på klockans övriga klockslag. 

 

Innehåll

Koppling till Lgr 11 del 1

 

 

 

 

Kopplingar till läroplan

  • Ma  1-3
    Geometri Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.
  • Ma   3
    Eleven kan göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter för att uttrycka resultatet.

Undervisningen:

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: