Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fg Lpp SvA Stjärnlösa nätter

Skapad 2016-04-25 11:25 i Fäladsgården Lunds för- och grundskolor
Vi har sett teaterföreställningen Stjärnlösa nätter. Genom muntliga samtal och diskussioner och en skrivuppgift analyserar och diskuterar eleverna temat och dess innehåll.
Grundskola 8 Svenska som andraspråk

Har vi rätt att välja vårt eget liv i alla lägen, eller finns det omständigheter som gör att vi behöver tänka om? Vad händer om och när våra föreställningar inte stämmer med verkligheten? 

Vi tittar på teaterföreställningen Stjärnlösa nätter där vi får följa Amars resa från en vanlig tonårskille i Sverige med drömmar och planer för sin framtid till att tvingas gifta sig med sin kusin och leva ett liv han själv inte valt.

Innehåll

Syfte

 

 

Kopplingar till läroplan

  • SvA
    Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • SvA
    Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • SvA
    Syfte anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Matriser

SvA

E
C
A
Innan och efter
Eleven kan utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Eleven kan utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
Eleven kan utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.
Brevet till Amar
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Efter föreställningen
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: