Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

1 - 3

Skriva berättelser med Astrid Lindgrens figurer

Rödsleskolan F-9, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 23 september 2021

Du ska tillsammans med en kamrat skriva en berättelse med Astrid Lindgrens figurer. Du får träna på att skriva med tydlig röd tråd; början, mitt och slut. Du får även öva på att göra en personbeskrivning.  Källhänvisning: Veronica Grönte

Kursplan i ämnet

Syftet med arbetsområdet/undervisningen är:

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa… texter…tillsammans med andra.

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad… På så sätt ska undervisningen bidra till att stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.

Ur det centrala innehållet

Utifrån det centrala innehållet kommer eleverna att utveckla förmågorna

Arbetssätt och undervisning

Vi börjar med att läsa högt ur boken Assar Bubbla, som Astrid Lindgren har skrivit. Som stöd har vi fotat bilderna från boken med iPaden så att de kan visas för eleverna via kanonen vid högläsningen. Kort och gott handlar boken om att Pippi Långstrump inte höll på att komma till på grund av att tjuven Assar Bubbla stal Astrids portfölj med Pippimanuset i.

Efter boken visar vi en presentation av Astrid Lindgren på en Power Point.

Vi gör därefter en brainstorming på tavlan och skriver ner alla Astrid Lindgren- figurer som eleverna kommer på.
Därefter delar vi ut bilder till eleverna på olika karaktärer. Eleverna ska beskriva sin karaktär för de andra i klassen och de ska gissa vem det är. Dessa bilder klistrar vi sedan upp på en affisch.

Eleverna får sedan välja en egen Astrid Lindgren-figur. Den får de beskriva i ett karaktärsschema. 

Andra lektionen presenterar vi en mall för eleverna; Veronica Gröntes Röda tråden-mall, där man tydligt visar hur en berättelse är uppbyggd med början, handling, problem, lösning och avslut. Vi visar ett förberett exempel på hur en färdigskriven skiss kan se ut. För att förtydliga ännu mer ritar vi en kurva på tavlan för att visualisera början, handling (problem?, vad händer?) och avslut.

Vi visar sedan en modell av hur den färdiga boken kan se ut.

När vi har presenterat detta är det elevernas tur att börja göra egna "skisser" till en bok utifrån mallen av Veronica Grönte. Eleverna arbetar tillsammans två och två och gör en planering av sin berättelse utifrån Gröntes schema. De utgår från de A.L. karaktärer som de har valt.

När de har planerat sin berättelse delar paren upp sig och börjar skriva sina texter enskilt. 

De illustrerar sedan sina böcker.

Ur kapitel 1 i Läroplanen

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro sin språkliga förmåga. (kap 1 sid 9). Det etiska perspektivet är av betydelse för många av de frågor som tas upp i skolan. Perspektivet ska prägla skolans verksamhet för att ge grund för och främja elevernas förmåga att göra personliga ställningstaganden. (kap 1 sid 10)

Ur kapitel 2 i Läroplanen

Visa vad du lärt dig

Genom att eleverna läser upp sina böcker och visar bilderna i dokumentkameran för sina klasskamrater och lärare, så visar de att de har fått med en röd tråd i sin berättelse med början, handling och avslut. De får också visa att de har gjort personbeskrivningar. De får träna på att ge och ta respons då de jämför sina berättelser med sin skrivarkompis.

Tidsram

Vi kommer att jobba med detta 4-5 veckor.

Bedömning


Läroplanskopplingar

respekterar andra människors egenvärde,

visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.

Några skönlitterära barnboksförfattare och illustratörer.

Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator.

I texterna kan eleven använda stor bokstav, punkt och frågetecken samt stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

Genom att kombinera sina texter med bilder kan eleven till viss del förstärka och förtydliga sina budskap.

Dessutom kan eleven ge och ta enkla muntliga instruktioner.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback