Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Plantera apelsinkärnor

Skapad 2016-04-27 12:55 i Biskopsnäsets förskola Ludvika
Vi äter apelsiner och barnen får kärnor i munnen och undrar vad är det? Växer det apelsin i magen nu? Det blir starten på temat , vad behövs det för att det ska bli en apelsin?
Förskola

Beskriv arbetsområdet/temat lite kort.....Vi äter apelsiner och barnen får kärnor i munnen och undrar vad är det? Växer det apelsin i magen nu? Det blir starten på temat, vad behövs det för att det ska bli en apelsin?

Innehåll

NULÄGE

Hur ser det ut i barngruppen idag? Vad är barnen intresserade av? Vilka behov ser vi? Barnen pratar mycket om vad som växer ute när våren kommer och undrar vad som händer med kärnor i frukten, det blir en start på ett tema där barnens egna tankar och funderingar tas till vara på.

BRAINSTORMING MED BARNEN

Vad vet barnen redan idag? Brainstormingen dokumenteras KORT Í NÅGON FORM... ( foto på kladd, pic collage etc...)Tankar från barnen är: måste ha jord....kärnor...gräs ute...inte växa- vi har inte vatten- torrt...sol...

SYFTE

Vad ska utvecklas? Vad vill vi att barnen ska lära sig?  Få följa processen från kärna till planta, vad behövs det för att få nåt att växa.

MÅL UR LÄROPLANEN

Vilka mål vill vi jobba mot? Max fem st.

Kopplingar till läroplan

  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

METOD

Hur gör vi? Vilka lärprocesser/aktiviteter ska vi använda oss av för att utveckla barnens förmågor? Plantera en apelsinkärna i en mjölkkartong, då återvinner vi istället för att köpa en kruka. Barnen ska få vårda sin egna planta och lära  sig ta ansvar och samarbeta med varandra.

DOKUMENTATION UNDER LÄRPROCESSEN

Vad ska dokumenteras? Hur ska vi dokumentera? Vem dokumenterar? Bild på kärna och apelsin på väggen, barnen ska få ta egna foton på processen, vi ska rita bilder och skriva text, barnen ska få vara delaktiga i processens gång.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: