Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Entreprenörsprojektet år 9

Skapad 2016-04-28 07:51 i Kärlekens skola Halmstad
Inom det årligen återkommande arbetsområdet "Skolan och omvärlden" har turen nu kommit till att skapa egna fiktiva företag.
Grundskola 9 Svenska Teknik

Arbetet kring entreprenörskap handlar lika mycket om att främja ditt självförtroende, nyfikenhet, samarbetsförmåga och din vilja att ta eget ansvar som att öka kunskaper kring projektledning, företagsekonomi, affärsplanering och marknadsföring.

Du kommer att arbeta med både konkreta och teoretiska uppgifter. Ni kommer att få ta del av alla de olika momenten som det innebär att vara entreprenör. Som exempel kan nämnas att skapa ett företag för att sedan marknadsföra det.

Innehåll

Så här arbetar vi

  • Du kommer att beskriva din/er företagsidé - innan du börjar med övrig presentation av företaget.

Kort beskrivning av din företagsidé - affärsidé, där du har med målgrupp, konkurrens, pris, utbud och efterfrågan. Gör en enkel kalkyl över intäkter och kostnader. I din beskrivning bör du ha med företagets framtidsutsikter. (Fantisera, men var realistiska).

Blir din/er beskrivning av företagsidén godkänd är det dags att arbeta vidare med presentationen om den inte blir godkänd åtgärdar ni det du/ni missat och gör en ny beskrivning.

  • Arbeta med presentation av företaget
  • Förbered en monter till företagsmässan
  • Förbered en presentation av företaget och företagsidén (ca 5 minuter) på svenska och engelska.

 

  • Om tid finns kommer du att vara ute på ett företagsbesök för att intervjua en egen företagare alternativt lyssna på en föreläsning av egenföretagare.

Ni kommer att kunna använda lektionerna i teknik och några i svenska till uppgiften.

Examination

En gemensam företagsmässa på skolan där du/ni presenterar er företag dels för lärare och dels för besökare på mässan.

Du/ni har förberett en "monter" där er företagsidé presenteras.

I bedömningen ingår förutom ovanstående, arbetsprocessen - där eget ansvar, samarbetsförmåga och engagemang beaktas.

Kunskapskriterier Lgr 11

E Du kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Under arbetsprocessen bidrar du till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Du gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.

C Du kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.

Du gör utvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är relativt väl synliggjord.

Du kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som leder framåt.

Du gör välutvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är väl synliggjord.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: