Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Samhällskunskap- Sverige bit för bit v.18-v.22

Skapad 2016-05-04 09:45 i Margarethaskolan Grundskolor
Vi arbetar med att ta reda på/repetera hur Sverige är uppbyggt och styrs. Hur Sverige är indelat och varför.
Grundskola 4 – 5 Samhällskunskap
...

Innehåll

Så här kommer vi att arbeta:

Vi kommer att ha muntliga genomgångar och klassrumsdiskussioner där vi tar reda på/ delar med oss av våra kunskaper om Sverige; bl.a hur Sverige styrs, hur Sverige är indelat och varför och kommer gemensamt fram till vad vi vill och behöver  fokusera på.

Alla gör individuella tankekartor under genomgångarna. Därefter delas alla in i mindre grupper med en gemensam uppgift, att skapa en modell av Sverige med den information gruppen enas om är mest väsentlig/vill  redovisa. Vi kommer även att redovisa våra arbeten för de andra grupperna. Förutom informationen barnen samlat på sig under genomgångarna så söker de information  i böcker och på internet och bygger på sina kunskaper, samtidigt som de övar upp förmågan att vara källkritisk.

Detta ska du lära dig:

Kopplingar till läroplan

 • Sh
  Syfte reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,
 • Sh
  Syfte söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och
 • Sh  4-6
  Rättigheter och rättsskipning Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.
 • Sh  4-6
  Beslutsfattande och politiska idéer Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.
 • Sh  4-6
  Beslutsfattande och politiska idéer Politiska val och partier i Sverige. Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: