Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Puberteten! Hurra!

Skapad 2016-05-12 08:52 i Pysslingen Skolor Johannes Petri Skola Pysslingen
Arbetet handlar om kroppens utveckling, vad som sker under puberteten samt hur ett nytt liv blir till.
Grundskola 6 Biologi

I det här arbetet kommer du få veta hur kroppen förändras under puberteten. Du kommer också att få en liten inblick i hur ett barn blir till .

Innehåll

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Konkretisering

Du kommer under arbetsområdet utveckla dina kunskaper om:
- vad som händer i kroppen under puberteten
- att använda biologiska begrepp i dina förklaringar
- hur ett barn blir till

Undervisning

Du kommer att ta del av föreläsningar, se på olika filmer som handlar dels om kroppens utveckling i pubertet men också hur det kan kännas att bli tonåring.

Du kommer också att få kunskap om hur ett barn blir till.
Du kommer att få delta i samtalsgrupper där vi, utifrån klassens frågor, diskuterar olika ämnen som rör puberteten. Du kommer också att få delta samtal där du har möjlighet att ställa frågor som rör din kropps utveckling.

Bedömning

Efter avslutat arbetsområde blir du bedömd på din förmåga att:
- förklara vad som händer i kroppen under puberteten
- hur du använder biologiska begrepp i dina förklaringar

Kopplingar till läroplan

 • Bi  E 6
  Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
 • Bi  E 6
  I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
 • Bi  C 6
  Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
 • Bi  C 6
  I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
 • Bi  A 6
  Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
 • Bi  A 6
  I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: