Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rosa planterar

Skapad 2016-05-13 12:06 i Lackarebäcks förskola Mölndals Stad
Förskola
...

Innehåll

Aktivitet

Rosa är nyfiken på att plantera, hon vill upptäcka och utforska tillsammans med barnen vad som händer med en böna när den gror i jorden. Tillsammans med barnen planterar Rosa bönorna i plastfickor som vi sätter fast på fönstret. Nu kan vi tillsammans följa när bönorna gror.

Rosa har också andra frön som hon vill plantera bl.a morötter och ringblommor. Vi sätter dessa frön i krukor så de får gro inomhus innan vi planterar ut växterna i våra odlingslådor på gården. Vi ska dokumentera genom att barnen får fotografera hur det växer i våra odlingar. 

 

 

Syfte

Vi vill med bönorna som gror i plastfickor på ett tydligt sätt visa för barnen när roten och stjälken börjar växa på bönan. Barnen ska på detta sätt få möjlighet att uppleva en del av naturens kretslopp. Barnen ska få möjlighet att ta till sig nya begrepp som jord, vatten, frö, växter, rot, stjälk och gödsel. Vi vill också med denna aktiviteter skapa en vacker närmiljö som vi tillsammans ska sköta om.

Mål

Kopplingar till läroplan

  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.
  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld,
  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: