Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Världsreligionerna klass 6

Skapad 2016-05-14 07:53 i Gamla Förslöv F-6 Båstad
Pedagogisk planering om världsreligionerna
Grundskola 6 Religionskunskap

Vad är skillnaden mellan religion och livsåskådning?

Vilka är de fem största religionerna i världen?

Varför har vi olika ritualer i olika religioner?

Vad heter de olika religionernas motsvarighet till kristendomens präst och kyrka och vilka andra begrepp finns i de olika religionerna och vad betyder/innebär de?

 

Innehåll

Tidsperiod

april och maj 2016

Syfte

Du visar att du har förmåga att

analysera olika religioner och livsåskådningar samt se olika tolkningar inom dessa (RE)

Centralt innehåll

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism. (RE)

 

Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder. (RE)

Begreppen religion och livsåskådning. (RE)

Konkretisering av mål

Vi tränar på att se de grundläggande dragen i de fem vanligaste religionerna samt letar efter likheter och skillnader mellan de olika religionerna. Vi tränar också på olika begrepp inom ämnesområdet.

Undervisning - så här gör vi

Vi tittar tillsammans på filmer från AV-Media (ur serien Från Sverige till himlen samt Vi tittar på världsreligionerna) och diskuterar varje religion var för sig. Inför varje lektion får du tillgång till korta klipp som du ska titta på hemma för att ha en förförståelse inför lektionen.

Vi kommer att repetera varje religion samt begrepp på de Kahoots som finns att söka med namn: Marleen repeterar…

Bedömning - dessa förmågor kommer att bedömas

Du visar att du kan berätta om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler om varje religion, resonera om likheter och skillnader mellan några religioner samt visa på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.

Redovisning - Du redovisar dina kunskaper genom att:

Du redovisar dina kunskaper genom att svara på frågorna nedan i ett skriftligt (eller muntligt) prov.

 

Matriser

Re
Världsreligionerna klass 6

Matris - Världsreligionernaklass 6

Träna mer
Grundläggande kvalitet
Högre kvalitet
Utmärkt kvalitet
Kunskap om världsreligionerna
Du behöver vuxenstöd för att kunna berätta om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna.
Du visar att du har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör världsreligionerna till och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader. mellan olika religioner.
Du visar att du har goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör världsreligionerna till och visar det genom att föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader. mellan olika religioner.
Du visar att du har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör världsreligionerna till och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader. mellan olika religioner.
Samband mellan uttryck och tankegångar i världsreligionerna
Du behöver vuxenstöd för att kunna visa på samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.
Du kan berätta om enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: