Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Från topp till tå

Skapad 2016-05-17 08:35 i 0 Hjortmosseskolan Trollhättan
Ett arbetsområde i årskurs 2 om kroppen.
Grundskola 2 NO (år 1-3)

Från topp till tå

I huden på dina fingertoppar finns ett mönster som är dina fingeravtryck. Ingen annan har likadana fingeravtryck som du. Ingen annan har heller exakt samma ögon som du. Du kan vara lik någon men det finns bara en i hela världen som ser ut som du.

Hur kommer det sig att du kan känna en fluga som går på din rygg utan att du ser den? Eller att du kan känna olika dofter? Hur kan du veta att godiset smakar salt eller surt?

Din kropp är fantastisk och nu ska du få lära dig mer om den!

Innehåll

Undervisning

Vad heter dina kroppsdelar?

Hur fungerar dina sinnen?

Hur kan du ta hand om din kropp när det gäller mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra?

Vi kommer att undersöka hur kroppen fungerar för att få svar på våra frågor. Vi kommer att inleda med att ta reda på vad vi redan kan om kroppen och sedan ställa frågor som vi vill ta reda på. För att kunna lära oss kroppsdelarna kommer vi att arbeta både praktiskt och med hjälp av bilder. Du kommer också få göra olika experiment för att se hur kroppens sinnen fungerar. Utifrån filmer kommer vi att diskutera betydelsen av att ta hand om sin kropp med fokus på mat, hygien, motion, sociala relationer och sömn för att må bra.

Vi kommer i undervisningen presentera nya begrepp som du kommer att få träna dig på att använda i sitt rätta sammanhang. Du kommer också träna dig på att ställa hypoteser och dokumentera det du undersöker.

Du kommer att få läsa faktatexter och utifrån dessa göra en tankekarta eller ta ut stödord för att sedan kunna skriva en faktatext.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: