Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

No- år 2

Skapad 2016-06-13 09:19 i Södertälje Friskola AB Grundskolor
Vi arbetar en större del av år 2 med rymden och vårt solsystem. Vi kommer också lära oss mer om vår natur och det som finns där.
Grundskola 2 NO (år 1-3)

Välkomna ut i Universum! Hur långt från jorden ligger solen? Varför har vi 4 årstider? Vad händer på hösten? Varför är det natt och dag? Hur många planeter finns i vårt solsystem? Dessa frågor och många fler kommer vi tillsammans att försöka besvara.

Innehåll

Syfte - Varför?

Kopplingar till läroplan

 • NO
  Syfte - Fysik genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
 • NO
  Syfte - Fysik använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
 • NO
  Syfte - Biologi använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Centralt innehåll - Vad?

Kopplingar till läroplan

 • NO  1-3
  Året runt i naturen Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.
 • NO  1-3
  Året runt i naturen Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
 • NO  1-3
  Året runt i naturen Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
 • NO  1-3
  Året runt i naturen Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem.
 • NO  1-3
  Berättelser om natur och naturvetenskap Berättelser om äldre tiders naturvetenskap och om olika kulturers strävan att förstå och förklara fenomen i naturen.
 • NO  1-3
  Metoder och arbetssätt Enkla naturvetenskapliga undersökningar.
 • NO  1-3
  Metoder och arbetssätt Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Undervisningens innehåll - Hur?

Vi kommer att arbeta med universum och rymden genom enskilda arbeten och grupparbeten. Eleverna kommer bl.a att inhämta kunskap genom att läsa faktatexter och arbeta praktiskt.
Vi kommer även att arbeta med de fyra årstiderna, då barnen genom enskilt arbete och i grupp får ta reda på vad som händer med djur och natur under dessa perioder.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: