Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lagar och regler

Skapad 2016-06-13 14:37 i Österbyskolan Östhammar
Vad är rätt och fel och vilka lagar och regler styr detta i samhället? Vad händer om någon inte följer lagarna? Ett avsnitt om lag och rätt, brott och straff m.m.
Grundskola 5 Samhällskunskap

Vad är rätt och fel, vilka lagar och regler styr detta i samhället? Vad händer om någon inte följer lagarna? Vad har barn egentligen för rättigheter och skyldigheter? Ett avsnitt om lag och rätt och brott och straff.

Innehåll

Förväntningar/mål

Du ska få lära dig 

  • att skilja på en regel och en lag
  • några olika lagar
  • vad som händer om någon bryter mot några olika lagar
  • hur brott påverkar den som brutit mot lagen men också familjen och samhället
  • om hur ett brott utreds och hur en rättegång går till
  • olika begrepp

 

Detta kommer vi att bedöma

Alla kunskaper och färdigheter som visas upp under avsnittets gång bedöms. Detta gäller muntliga och skriftliga prestationer (t.ex. diskussioner, arbete under lektioner och gemensamma genomgångar).

I matrisen nedan framgår vilka olika förmågor och kunskaper som bedöms:

Matriser

Sh
Lagar och regler

>
>
>
Hur fungerar lag och rätt i Sverige
Eleven har kunskaper om olika samhällsstrukturer. Eleven visar det genom att undersöka hur hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom olika samhällsstrukturer.
Eleven har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. Eleven visar det genom att undersöka hur hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom olika samhällsstrukturer.
Eleven har mycket gods kunskaper om olika samhällsstrukturer. Eleven visar det genom att undersöka hur hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom olika samhällsstrukturer.
Begrepp
I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett väl fungerande sätt.
Resonemang
Eleven kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i elevnära samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument.
Eleven kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv, och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i elevnära samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument.
Eleven kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang. Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i elevnära samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: