Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Europa

Skapad 2016-06-14 13:37 i Västra skolan Hudiksvall
Namn och läge på Europas länder, huvudstäder, vatten och berg. Något om tillgångar i de europeiska länderna. Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
Grundskola 5 Geografi

Vi ska jobba med europas länder genom att ta reda på vilka de är och var de ligger. Vi diskuterar varför människor bor på vissa ställen men inte på andra, orsaker till att människor flyttar och vad det får för konsekvenser.

Innehåll

Så här gör vi

 • Vi jobbar med kartor över europas länder och huvudstäder. 
 • Vi jämför olika platser, regioner och levnadsvillkor genom att läsa och diskutera valda delar ur Geografi Europa. 
 • Vi antecknar viktiga begrepp.
 • Vi ser på film.
 • Vi diskuterar i par, större grupper och helklass.
 • Vi gör ett fördjupningsarbete om ett europeiskt land.

Kopplingar till läroplan

 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser

Ge
Kunskapskrav Geografi 4-6

Kunskapskrav Geografi år 6

1
2
3
Geografiska begrepp
Du kan använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Namngeografi
Du har grundläggande kunskaper om Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Du har goda kunskaper om Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Du har mycket goda kunskaper om Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Hållbarhetsfrågor
Du kan föra ett enkelt resonemang om olika levnadsvillkor i världen och resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ge enkla förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.
Du kan föra ett utvecklat resonemang om olika levnadsvillkor i världen och resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ge utvecklande förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.
Du kan föra ett välutvecklat resonemang om olika levnadsvillkor i världen och resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ge välutvecklade förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: