Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Medeltiden

Skapad 2016-06-16 13:59 i Öjersjö Brunn Partille
Vårt arbetsområde kring medeltiden.
Grundskola 4 – 6 Historia

Vi kommer att få lära oss mer om medeltiden. Hur det var att leva på medeltiden, om hur Sverige bildades och kring reformationen. 

Innehåll

Mål efter avslutat område

Du ska veta hur det var att leva på medeltiden. Du ska känna till några av de mer kända personer som levde på medeltiden. Du ska veta hur det påverkar vårt samhälle  idag. 

Kopplingar till läroplan

 • Gr lgr11
  Alla som arbetar i skolan ska visa respekt för den enskilda individen och i det vardagliga arbetet utgå från ett demokratiskt förhållningssätt, och
 • Hi  E 6
  Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.
 • Hi  E 6
  Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.
 • Hi  E 6
  I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Så här kommer vi att arbeta

Vi kommer att arbeta på flera olika sätt. Vi kommer att läsa texter, diskutera innehåll, se på filmer. Förhoppningsvis göra något studiebesök någonstans. Du kommer också få svara på frågor om medeltiden och på några olika sätt få presentera dina kunskaper. 

Bedömning

Du ska kunna redogöra för de stora dragen för medeltiden. Du ska kunna redogöra för hur det var att leva på medeltiden. Du ska förstå hur övergången mellan vikingatid och medeltid gick till. Du ska kunna berätta om vilka spår av medeltiden vi kan se idag i vårt samhälle. 

Centralt innehåll och kunskapskrav

Kopplingar till läroplan

 • Hi  4-6
  Kring forntiden och medeltiden, till cirka 1500 Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
 • Hi  4-6
  Kring forntiden och medeltiden, till cirka 1500 De nordiska staternas bildande.
 • Hi  4-6
  Kring forntiden och medeltiden, till cirka 1500 Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.
 • Hi  4-6
  Hur historia används och historiska begrepp Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
 • Hi  4-6
  Hur historia används och historiska begrepp Hur historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl XII och häxprocesserna, har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.
 • Hi  4-6
  Hur historia används och historiska begrepp Tidsbegreppen vikingatiden, medeltiden, stormaktstiden och frihetstiden samt olika syn på deras betydelser.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: