Skolbanken Logo
Skolbanken

OS 2016

Hjortsbergsskolan sär, Falkenberg · Senast uppdaterad: 16 september 2016

Planering för OS-tema i aug-sep 2016

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Du ska få kunskap om vad Olympiska spelen och Paralympics är för idrottstävlingar och få utveckla din förmåga att jämföra och reflektera över dessa idrottstävlingar. 

Bedömning - vad och hur?

Vad ska bedömas?

Din förmåga att: 

  • avläsa resultat- och medaljtabell från OS på följande sida på Google: https://www.google.se/?ion=1&espv=2#q=os%20rio%202016&mie=oly%2C%5B%22%2Fm%2F03tnk7%22%2C1%2C%22m%22%5D
  • med hjälp av tidslinje använda begreppen dåtid, nutid och framtid och visa på tidslinjen när antikens olympiska spel var, när de moderna olympiska spelen började, nu när det är OS i Rio de Janeiro samt när det kommer att vara sommar-OS nästa gång. 
  • resonera om skillnader och likheter mellan Olympiska spel under antiken, i nutid och hur de kan vara i framtiden. 
  • använda kartor för att visa på platser som är aktuella under Olympiska spelen

Hur bedöms det?

  • Du visar din förmåga att avläsa tabeller både när vi arbetar med det gemensamt
  • Du visar din förmåga att använda begreppen dåtid, nutid och framtid genom att visa på tidslinjen när antikens olympiska spel var, moderna olympiska spelen började, årets olympiska spel är samt när kommande sommar-OS är. I samband med detta för du resonemang om antikens olympiska spel och då kan du även resonera om likheter och skillnader mellan antikens och nutidens OS. 
  • Du visar din förmåga att använda kartan genom att visa på några platser som har anknytning till OS. Det kan vara var OS går i år, var OS startade, var Sverige ligger eftersom vi deltar på OS, något land som har deltagit på OS och som har betydelse för dig.

Undervisning och arbetsformer

Arbetet inleds med en GOTD om OS i Rio 2016 samt att vi markerar på en världskarta var Rio de Janeiro och Brasilien ligger. Vi arbetar vidare med att avläsa information på Internet om hur många länder och idrottsmän som deltar på OS, hur många olika idrotter som finns på sommar-OS samt vilka de är. Vi tittar på små filmer om de olika idrotterna. På Internet avläser vi även information om hur många medaljer Sverige tar, vilken plats Sverige kommer på totalt i detta OS samt vilka länder som ligger i topp. 

Arbetet går vidare med en ny GOTD om OS historia. Vi markerar på världskartan var Olympia och Grekland ligger samt på tidslinjen markeras när de antika olympiska spelen ägde rum, när de moderna spelen började och årets OS i Rio. OS symboler i form av elden, facklan, flaggan berörs. 

Nästa steg är att följa Paralympiska spelen. När får man vara med och tävla i Paralympics? Vilka sporter kan man tävla i?  Hur fungerar de olika sporterna? Vi jämför likheter och skillnader mellan Olympiska spelen och Paralympiska spelen. 


Läroplanskopplingar

lösa matematiska problem,

jämföra och reflektera över olika historiska händelser, gestalter och tidsperioder,

Naturliga tal mellan 1 och 1000 och hur de storleksordnas, jämförs och delas upp. Hur de används för att ange antal och ordning.

Undersökningar i för eleven bekanta situationer. Tabeller och diagram och hur de kan användas för att sortera data och beskriva resultat, såväl med som utan digitala verktyg. Hur information kan avläsas ur tabeller och diagram.

Aktuella samhällsfrågor som är betydelsefulla för eleven.

Tidslinjer. Begreppen dåtid, nutid och framtid.

Jordgloben. Namn på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Eleven kan också medverka i att avläsa och hämta matematisk information från närmiljön och givna källor på Internet.

Eleven kan också på ett delvis fungerande sätt avläsa och hämta matematisk information från närmiljön och givna källor på Internet.

Eleven kan också på ett väl fungerande sätt avläsa och hämta matematisk information från närmiljön och givna källor på Internet.

Med hjälp av tidslinjer visar eleven på någon tidsperiod och bidrar till resonemang om forntiden.

Eleven kan medverka i att använda kartor och andra källor för att orientera sig och för att visa på någon plats och något land med betydelse för eleven.

Med hjälp av tidslinjer visar eleven på tidsperioder och för enkla resonemang om forntiden.

Eleven kan använda kartor och andra källor på ett delvis fungerande sätt för att orientera sig och för att visa på platser och länder med betydelse för eleven.

Med hjälp av tidslinjer visar eleven på tidsperioder och för välutvecklade resonemang om forntiden.

Eleven kan använda kartor och andra källor på ett väl fungerande sätt för att orientera sig och för att visa på platser och länder med betydelse för eleven.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback