Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

6

Lpp i svenska HT 2016 "OS - Generation Pep"

Kristiansborgsskolan, Västerås Stad - slutgallrad · Senast uppdaterad: 20 september 2016

Vet du var OS hölls för första gången? Det vet du kanske… Det var i Grekland. För länge sedan i Grekland så trodde man på ett helt gäng gudar, som bodde på berget Olympos och kallades olympier. Lite som när svenskarna trodde på Asagudarna. Dessa gudar var mäktiga, och de lade sig ofta i vad människorna gjorde. Det finns många berättelser om dessa gudar, som med tiden blivit mytologiska. Det finns alltså en massa myter om dem. I detta tema kommer du att få stifta bekantskap med en del av dessa myter. Du kommer att få öva på att skriva om det du läst eller hört. Du kommer också att få skriva om något som har med OS att göra.

  • Innehåll och arbetssätt

Vi kommer att jobba med skönlitteratur (lyrik, dramatik, sagor och myter)  från Sverige, Norden och övriga världen. Vi kommer att skriva olika sorters texter, till exempel faktatexter, efter att vi sökt information bland annat i böcker och på internet. I samband med det ska vi öva på att pröva källors tillförlitlighet.

Förmågor att utveckla

  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

  • söka information från olika källor och värdera dessa.

 
Bedömning
Det som ska bedömas är olika texter som du ska skriva: sammanfattningar och referat, samt en faktatext. Du skriva en källkritisk text som ska bedömas. Du kommer också bli bedömd på hur du, genom att svara på frågor, tolkar de texter du läser. 

Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Matris kunskapskrav Svenska åk 6 "OS - Generation pep"
Uppgifter
Faktatext
Faktatext med källkritik
Faktatext med källkritik
Eko och Narcissos
Sammanfattning
Eko och Narcissos
Sammanfattning
Eko och Narcissus
Faktatext

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback