Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sagans magiska värld

Skapad 2016-08-17 14:12 i Östergårdsskolan Halmstad
Grundskola 6 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
Vilken var den allra första berättelsen som du hörde? Det kan du förstås inte minnas men chansen är stor att det var en saga. Sagor berättas i alla tider och över hela jorden. Från början var sagor inte bara till för barn utan användes även som vuxenunderhållning.

Innehåll

I detta arbetsområde får du bekanta dig med sagotyper som folksagor, konstsagor och fabler. Vi kommer att prata om sagornas syfte, uppbyggnad och innehåll. I slutet av arbetsområdet ska du författa en egen saga.
Kommande veckor kommer du att möta prinsessor som sover i hundra år, grodor som kan kyssas, magiska stenar och grisar som talar. Välkommen in i sagornas magiska värld!
                     

Matriser

Sv SvA
Sagans magiska värld

Rubrik 1

E-nivå
C-nivå
A-nivå
Ny nivå
Skriva
Du beskriver enkelt personer, platser och händelser. Det finns en tydlig början, mitt och slut. Du gör ett försök att bygga upp spänning i texten. Du skriver med enkla meningar och använder ett enkelt språk. Du följer till viss del sagans berättarmönster och regler.
Du beskriver detaljerat personer, platser och händelser som gör texten mer intressant. Du skapar spänning i texten genom att följa den dramaturgiska kurvan. Du varierar ordval och meningsbyggnad relativt väl. Du följer i huvudsak sagans berättarmönster och regler.
Dina beskrivningar av personer, platser och händelser är målande och ger berättelsen liv. Du följer den dramaturgiska kurvan samt använder berättarknep som parallellhandling och tillbakablickar på ett väl fungerande sätt. Ditt ordval är passande och varierar din meningsbyggnad väl. Din berättelse följer väl sagans berättarmönster och regler.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: