Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

6 - 9

Idrott och hälsa Glunten ÅK 6-9

Västra Stenhagenskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 20 augusti 2019

Terminsplanering Idrott och Hälsa.

Syfte (Utifrån Lgr 11)

Den fysiska aktiviteten och strävan efter en hälsosam livsstil är grundläggande för människans allmänna välbefinnande. De positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har en stor betydelse för den fysiska aktiviteten hos oss senare i livet. Att redan i skolåren erhålla färdigheter och kunskaper om idrott och hälsa är en stor tillgång både på individuella nivå, och för samhället i stort. 

Undervisningen inom ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna ges möjligheten att utveckla allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara både fysiskt aktiv och ute i naturen. Genom undervisningen i ämnet ska eleven möta olika typer av aktiviteter och utmaningar. Här ska eleven även ges möjligheten att utveckla kunskaper om vad som påverkar den egna fysiska förmågan och hur ett fysiskt aktivt liv kan påverka den generella hälsan genom livet.

Konkretisering av målen utifrån Lgr 11

Eleven,

• deltar och leker olika lekar samt utför oliak idrottsliga moment
• rör sig i takt till musik
• behärskar olika motoriska grundformer i kombination med olika redskap deltar i laglekar/aktiviteter och samarbetar
• deltar i samtal och sätter ord på sina upplevelser
• deltar i uteaktiviteter under olika årstider och känner till och agerar efter allemansrätten.

Innehåll

Under höstterminen 2019 kommer vi att arbeta med aktiviteter utomhus. En del av utomhusperioden kommer vara fokuserad på orientering, men även på lekar, samarbete och motoriska grundformer.

Under vårterminen 2020 kommer vi att arbeta med de motoriska grundformerna genom olika rörelseaktiviteter, samarbetslekar, bollspel, orientering och friidrott. Vi kommer även gå igenom första hjälpen och skadehantering (Hur vi kan förebygga skador genom träning och hur skador kan hanteras på ett så bra sätt som möjligt)

Vi lägger vikt vid att eleverna ska lära känna sin kropp och jobba upp en säker kroppskontroll samt en förförståelse för hur skador av olika slag kan förebyggas genom fysisk aktivitet. Inom idrotten är det centralt att man kan fungera i grupp vilket gör att samarbete är en mycket viktig del inom idrotten. Vi tränar också på att följa och förstå regler samt träna upp en grundkondition för att orka delta aktivt både på idrotten och andra skolämnen. Vi lägger även vikt vid att eleverna får träna sig på att samtala om olika upplevelser inom idrott och hälsa.

Vi jobbar med att skapa rutiner i idrottshallen för att undervisningen ska bli en rolig och effektiv stund för alla. Målet är att alla ska vara med oavsett aktivitet och alltid göra sitt bästa utifrån sina egna förutsättningar.

Bedömning

• Förmågan att delta i lekar, spel och idrotter
• Förmågan att röra sig till musik och i dans
• Förmågan att utföra motoriska grundformer
• Förmågan att samarbeta i laglekar och aktiviteter
• Förmågan att samtala om sina upplevelser av fysisk aktivitet
• Förmågan att ge enkla beskrivningar av hur man förebygger skador
• Förmågan att visa ledarskap och leda en grupp elever samt planera och utföra en egen lektion, själv eller i grupp


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och

förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.

Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med viss anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.

Matriser i planeringen
Idrott och hälsa Västra Stenhagenskolan ÅK 6-9
Uppgifter
Träningspass
Tråningspass
Träningspass - Planering och genomförande
Nordisk språkhistoria
Lektionsplanering
Uppvärmning
Case-uppgift - Träningslära
Varför progression?
Ledarskap - Hålla egen lektion
Uppgift inom Hälsa
Idrottsuppgift om Hälsa
Uppgift inom Hälsa

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback