Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

9

LPP NO TEMA HT-16

Kristiansborgsskolan, Västerås Stad - slutgallrad · Senast uppdaterad: 19 september 2016

Usain Bolt är väldigt snabb. Hur blev han så snabb? Självklart har han tränat en hel del, men oavsett hur mycket vi tränar kan inte alla bli så bra som Bolt. Det beror på våra gener, på ritningen över hur våra kroppar ska se ut och fungera. I ett nyligen befruktat människoägg finns nästan all information som behövs för att skapa en människa, vårt biologiska arv. Kunskapen om arvet växer oerhört snabbt. Med genteknik kan arvet förändras. Kunskap är makt och med makt följer ansvar. Hur vill vi använda kunskapen om arvet? För att kunna diskutera och ta ställning i frågor som rör detta behöver var och en av oss förstå åtminstone grunderna i i hur arvet fungerar och hur det kan påverkas. Hur kommer det sig att två föräldrar med gröna ögon kan få ett barn med blåa ögon men två föräldrar med blåa ögon inte kan få ett barn med gröna ögon?

 

Deadline för debattartikeln är:

9.1 26/9

9.2 26/9

9.3 27/9

9.4 27/9

9.5 26/9

 

Hemprov: v. 42

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.

Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Genetik och genteknik
Uppgifter
Debattartikel
Sjukdom / källkritik
Hemprov genetik och genteknik

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback