Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Algoritmer och multiplikation

Skapad 2016-08-22 20:04 i Junibackens skola Ludvika
Kort beskrivning av ett område som handlar om algoritmer och multiplikation.
Grundskola 6 Matematik

Vi kommer att förutom "den vanliga" matten i Matteborgen jobba  extra med algoritmer och multiplikation.

Att förstå hur och när de olika räknesätten används, hur algoritmerna ser ut är grunden i all matematik.

Multiplikationstabellerna är bra att kunna  för att lätt kunna räkna tal med multiplikation, man sparar mycket tid och möda om man kan tabellerna utantill.

Innehåll

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

  • Vi ska lära oss algoritmerna, hur och när de används, hur de ser ut
  • Vi ska lära oss multiplikationstabellerna 1-10

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer att jobba med detta gemensamt på tavlan, i grupper, i par och även enskilt.Vi kommer att jobba med mycket spel när det gäller multiplikation.

När det gäller algoritmer kommer vi att träna hårt på att lära in hur de ser ut, hur man ställer upp tal, i vilken ordning man räknar. Detta ska vi nöta ordentligt!

Vad som kommer att bedömas:

Dina enskilda skriftliga uppgifter bedöms enligt facit. Det bedöms hur du har använt algoritmerna för att räkna ut uppgifter.

Du ska också vara aktiv i genomgångar och klass/grupp/par-diskussioner.

Matriser

Ma
Algoritmer och multiplikation

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Aspekt 1

Ma
Bedömningsmatris matematik år 6

Nivå 1 Godtagbara kunskaper för årskursen
Nivå 2 Godtagbara kunskaper för årskursen
Nivå 3 Godtagbara kunskaper för årskursen
Ännu ej godtagbara kunskaper för årskursen
Du kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär.
Du kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.
Du kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.
Ännu ej godtagbara kunskaper för årskursen
använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.
Du har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.
Du har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.
Ännu ej godtagbara kunskaper för årskursen
Du kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom geometri med mycket gott resultat.
Du kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom geometri med gott resultat.
Du kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom geometri med tillfredsställande resultat.
Ännu ej godtagbara kunskaper för årskursen
Du kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom samband och förändring med mycket gott resultat.
Du kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom samband och förändring med gott resultat.
Du kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom samband och förändring med tillfredsställande resultat.
Ännu ej godtagbara kunskaper för årskursen
I redovisningar och samtal kan du föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt och fördjupar eller breddar dem.
I redovisningar och samtal kan du föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt.
I redovisningar och samtal kan du föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.
Ännu ej godtagbara kunskaper för årskursen
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: