Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Träslöjd åk 3

Skapad 2016-08-24 20:10 i Axonaskolan Grundskolor
Grundskola 3
Välkommen till ett nytt roligt ämne.

Innehåll

Trä & Metallslöjd Pedagogisk plan Åk 3 Axonaskolan

Att slöjda är en skapande verksamhet som bygger på långa hantverkstraditioner. Slöjden ger dig en chans att knyta samman praktiskt arbete med tillämpning av kunskaper från många andra skolämnen. Den rustar dig också för framtiden genom att ge dig kunskaper i hur du vårdar och tar hand om och kanske till och med reparerar dina saker i hemmet. Den här terminen som är din första i trä och metallslöjd kommer du att få experimentera med och upptäcka en del olika material och hur de fungerar. Du kommer också att få lära dig hur några viktiga verktyg fungerar samt hur du använder dem på ett säkert sätt.

Du kommer att få förutsättning för att utveckla din förmåga att;

  • arbeta med brädor och skivor för att lära dig mer om olika material
  • följa instruktioner för att tillverka saker i trä
  • prata om slöjden med namn på verktyg och tekniker som används
  • uttrycka dig med de begrepp som används inom slöjden
  • förstå hur du kan arbeta med dina saker så att de inte bara blir praktiska utan också fina att titta på
  • se praktisk tillämpning av saker som du lärt dig i andra ämnen som exempelvis matematik och naturorientering

Det här ska vi arbeta med

Det vi ska arbeta med har vi delat in i några områden som du kan se här nedan. Vi kommer att arbeta parallellt med dessa rubriker och kombinera några av dem vid varje tillfälle som vi träffas.

Material, verktyg och tekniker.

Vi kommer att arbeta med olika material av trä och du kommer att få lära dig hur man skiljer dem åt och när man bäst använder de olika materialen. Vi kommer främst att använda oss av olika brädor och skivmaterial.

Du kommer att få lära dig hur du på ett säkert sätt använder hammare, såg och skruvmejsel. För att underlätta och förbättra ditt arbete kommer du att få lära dig använda olika redskap för mätning som meterstock, linjal och vinkelhake.

Slöjdens sätt att arbete

Inom slöjden börjar ditt arbete oftast med en ide om något du skulle vilja tillverka. Vi kommer att arbeta vidare med dina ideer och göra en planering. När du tillverkat ditt föremål så kommer du att få jämföra det med din plan och ge förslag på eventuella förbättringar.

Inspiration och ”bling”

Ett bra sätt att få ideer som man kan jobba vidare med är att utgå ifrån berättelser som man gillar. Vi kommer att använda oss av sagor och serier som inspiration för att utveckla våra saker i slöjden. För att det ska bli precis så som du vill att det ska vara så kommer du att få lära dig hur du jobbar med att sätta ”bling” som en fin yta och en färg du gillar på dina saker.

Slöjden till vardags

Slöjd är mycket gammalt och slöjdade saker finns överallt omkring oss. Det kan vara saker som du kanske bara använder någon gång om året eller sådant som du använder dagligen. Vi kommer att göra lite detektivarbete för att upptäcka slöjden runt omkring oss. Saker som tillverkas utgår ofta ifrån de material som man har tillgång till och därför kommer vi att lära oss lite mer om svenska träslag och hur de används inom trähantverk

Så här kommer vi att arbeta;

Eftersom det är din första termin med träslöjd kommer vi att börja med att lära oss hur vi på ett säkert sätt kan använda de olika verktygen. De flesta lektionstillfällena kommer att inledas med en kort genomgång av något från rubrikerna ovan. En stor del av arbetet kommer att bestå av enskilt arbete för att träna på att använda material och verktyg i slöjdsalen men vi kommer också att arbeta i par för att hjälpa varandra med en del moment. Tillsammans i klassen kommer vi att hjälpas åt med inspiration och lösningar på hur du kan lyckas med din plan.

Bedömning

Tillsammans kommer vi att hjälpas åt att bedöma arbetet efter varje lektion för att kunna se vad vi gemensamt kan göra för att komma vidare.

Vissa moment kommer att innebära att du får visa (ett litet test) att du klarar av att använda ett verktyg innan du på egen hand får jobba med det.

En stor del av arbetet inom slöjden bygger på din egen ide och plan, den känner du bäst till själv. Därför kommer du att få bedöma ditt eget arbete utifrån den plan som du själv gjort.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: