Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pop- och rockhistoria ht 2016 år 8

Skapad 2016-08-24 21:24 i Torpskolan Lerum
Grundskola 8 Musik

För att bättre förstå varför musiken idag låter som den gör är det viktigt att man har historiska kunskaper. Hur har musiken utvecklats och vilka personer har varit viktiga? På vilket sätt har musiken påverkat människor? Vad kan vi lära oss av utvecklingen som har skett inom musikområdet? Vi kommer att gå igenom rock- och pophistorien i två delar. I den första delen går vi igenom rockens rötter. Vi möter genrer som soul, rock, protestsång och disco. Vi lyssnar på artister och grupper som the Beatles, Rolling Stones och Aretha Franklin. Denna del består av föreläsningar, diskussioner och kortare uppgifter att lösa individuellt samt i grupp. Den andra delen av pop- och rockhistorien handlar om genrer som hårdrock, reggae och hiphop. Denna del består av föreläsningar, diskussioner och avslutas med större examinationsuppgift. Vi kommer också jobba praktiskt genom att spela och sjunga låtar som hör till pop och rockhistorien. Sång och spel bedöms i planeringen "Musicera år 7-9" och matrisen däri.

Innehåll

Uppgifter

  • the Beatles

Matriser

Mu
Pop- och rockhistoria

E
C
A
Funktion/Betydelse
  • Mu  7-9
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
Jämföra/Urskilja
  • Mu  7-9
Dessutom kan eleven i viss utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med viss säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Dessutom kan eleven i relativt hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med relativt god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Dessutom kan eleven i hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: