Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Boken om mig själv - år 7 sv/sva

Skapad 2016-08-25 12:25 i Södertälje Friskola AB Grundskolor
Vi kommer att arbeta med att skriva en bok om oss själva.
Grundskola 7 Svenska Svenska som andraspråk

Vi kommer att arbeta med att kommunicera i skrift, där vi arbetar med att utveckla skrivandet i en bok om oss själva. Vi kommer arbeta med kamratrespons och lära oss om respons och bedömning för att utveckla våra texter.

Innehåll

Syfte - Varför?

Syftet med uppgiften är att du ska få en möjlighet att utveckla ditt språk och din förmåga att bearbeta texter utifrån respons men främst kommer utvecklandet av fantasi samt lust att skapa texter vara i fokus.     

Syftet är också att du ska tillägna dig kunskaper om olika texttypers utseende och funktion.Du ska kunna formulera dig och kommunicera i skrift. Du ska kunna anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. Du ska kunna urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer. 

Centralt innehåll - Vad?

Vi kommer arbeta med att skriva olika slags texter med språklig variation, textbindning samt fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller gestaltande beskrivningar och förklaringar.

Genom att kombinera olika texttyper med estetiska uttryck och medier så ska du få de olika delarna att samspela på ett sätt som kan förstärka och levandegöra dina texters budskap.  

Vi kommer också att arbeta med att ge omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån den responsen bearbeta texterna mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett fungerande sätt.  

Undervisningens innehåll - Hur?

Vecka 35 - 39 Boken om mig själv  

Rubriker: kapitel 1-16 

Omfång: 5-10 st 

Inlämning: Torsdag vecka 39. 

Skrivövningar: utveckla beskrivandet, utveckla textmängd.  

Mål 

  • Du ska göra enkla analyser av händelser från din barndom till idag. Exempelvis kan du skriva om varför du gillar en viss sport eller varför du lyssnar på en viss musik. 
  • Du ska skapa en bok där innehållet framgår tydligt.  
  • Du ska bearbeta dina texter genom att använda de vanligaste skrivreglerna för skriftspråket.

Du ska under ett par veckor arbeta med att skriva en bok om en fantastisk, unik och fullständigt makalös person dvs. dig själv! Det kommer bli en mycket intressant och bra bok, eller hur! 

Boken kommer att innehålla flera olika kapitel och du kommer också ta med foton eller rita egna bilder så att boken blir precis som du vill ha den.

Skriv i första person. Det är du själv och dina tankar och upplevelser som är det viktigaste. Försök att inte bara skriva vad som hände utan även varför det var viktigt för dig och hur det har påverkat dig. Intervjua gärna dina föräldrar, släktingar och kompisar för att skaffa dig så mycket information om ditt liv som möjligt.

Kom ihåg:  

  • Skriv med beskrivningar och känsla i varje kapitel. 
  • Titta igenom varje text efter stavfel, slarvfel, stor bokstav, punkt, styckesindelning. 
  • Läs texten, gärna högt, och kolla om det är flyt i ditt språk. Låt sedan en kompis läsa igenom dina texter så att du kan bearbeta texten.
  • Texten ska vara sammanhängande dvs. den ska inte vara skriven som svar på frågor. 

 Förslag på kapitel    
1. Mitt namn  

Vilket är ditt fullständiga namn? Varför heter du det du heter? Vad betyder ditt namn? Vad skulle ditt namn vara om du fötts med det andra könet? Skriv gärna en dikt om ditt namn! Vilket stjärntecken är du född i? Stämmer horoskopen på dig?   

2. Jag som liten 

Här kan du berätta om när och var du föddes, hur mycket du vägde och hur lång du var, vilket ditt första ord var, hur din familj såg ut, hur du såg ut, vad du tyckte om att göra, om du hade en favoritleksak osv. Ta gärna med foton!  

3. Någon annan berättar om dig 

Detta kapitel ska du inte skriva själv utan någon annan ska skriva om dig och din personlighet. Det kan vara ett syskon, en kompis eller någon annan. Personen får gärna berätta om något roligt minne eller en rolig händelse.   

4. Min familj 

Försök att göra ett familjeträd som beskriver din familj. Använd gärna bilder eller rita själv. Vilka är personerna? Vad heter de? Hur ser de ut? Hur gamla är de? Beskriv dem så utförligt som du kan.  

5. Min fritid 

Vad gör du på fritiden? Vem umgås du med? Berätta utförligt om vad som händer i ditt liv utanför skolan. Har du alltid gjort samma saker på fritiden? Tänk tillbaka på hur det var för fem år sedan, kommer det att vara på samma sätt i framtiden? Vad tror du att du kommer göra om fem år?  

6. Jag och skolan 

Vilket är ditt första skolminne? Vilket är ditt favoritämne idag och varför? Var det samma ämne för fem år sedan? Vilket är ditt bästa respektive värsta ämne och varför?    

7. Statsminister för en dag 

Om du fick bestämma för en dag: vad skulle du ändra på? Vilka lagar och regler skulle du instifta? Hur skulle exempelvis skolan se ut? Hur mycket makt skulle barnen få? Använd fantasin!   

8. Jag i framtiden 

Bokens sista kapitel ska handla om din framtid. Vad gör du om 5, 10, 15 år? Hur ser din framtida familj ut? Vad jobbar du med? Hur ser samhället ut? Miljön?   
 
9. Jag idag  

Hur ser du ut? Vad är du bra/mindre bra på? Vad tycker dina kompisar? Stämmer det?   

10. Mitt rum 

Hur ser det ut? Vad finns i rummet? Varför ser det ut så? Rita gärna en skiss!   

11. Mina idoler/någon jag ser upp till 

Har du någon idol? Har du haft någon? Vad gör denna person så speciell?    

12. Mina husdjur 

Vad har jag för djur? Hur gamla är de? Varför är de speciella? När skaffade/fick du dem? Har du förlorat ett husdjur? Hur tog du dig igenom sorgen? Vad kan vara bra att tänka på innan man skaffar husdjur?   

13. Ögonblick jag kommer ihåg 

Skriv om speciella ögonblick som du kommer ihåg. De kan vara roliga, tråkiga, sorgliga eller skrämmande. Tänk tillbaka och minns!   

14. Om jag vann en miljon! 

Vad skulle du göra med pengarna och varför? Hur skulle livet förändras? 

15. Detta gör mig glad/arg/ledsen  

Utgå gärna från ett exempel och beskriv vad som gjorde dig glad/arg/ledsen.   

16. Jag och sport 

Vilka idrotter har du hållit på med? Vilka håller du på med nu? Varför började du träna? Vad är det roligaste/tråkigaste med sporten? Vilka sporter tycker du om att titta på? Vilket lag hejar du på? Vilken är din sportidol och varför?   

17. Jag och musik 

Vad betyder musik för dig? Använd gärna exempel ur låttexter som du tycker om och förklara varför du tycker som du gör. Vilken musik skulle du absolut inte vilja lyssna på? Varför? Finns det musik som passar vid olika tillfällen? Ge exempel och förklara. Brukar du gå på konserter? Vilka idoler har du? Vad är det som är bra med just din musikstil?  

18. Min hobby  

Vilken är din hobby? Hur länge har du hållit på med den? Hur började du och varför? Beskriv vad det är du gör och vad som behövs för att hålla på med din hobby? Vad betyder hobbyn för dig? Vad tycker dina kompisar och föräldrar om den? Ska andra testa din hobby? Varför?   
 
19. Min dator eller mitt tv-spel  

Vad har du för dator/tv-spel? När fick du dem? Vad använder du datorn till? Vilka program har du? Vad är du bra på? Vilka spel har du? Spelar du ofta eller är du mest ute och chattar/surfar?   

20. Min favoritmat 

Vad tycker du om för mat? Lagar du själv? Vilken mat tyckte du om när du var liten? Är det samma som idag? Skriv gärna ner receptet på din favoriträtt.   

21. Jag och godis 

Vilket är ditt favoritgodis? Varför? Beskriv smaken så gott det går! Vilket godis är det äckligaste? Varför?   

22. Mina favoritfilmer/böcker 

Vilken är din favoritfilm? Varför? Berätta lite om filmen. Vilka böcker tycker du bäst om? Har du en favoritförfattare? Varför är de böckerna bra? Vad handlar de flesta böcker som du läser om? Vad gör en bra film/bok?   

23. Då gjorde jag bort mig 

Vad hände? Berätta med inlevelse om händelsen och rita gärna bilder till!    

24. Mitt bästa sommarlov 

Berätta om ditt bästa sommarlov. Använd alla sinnen! Vad hörde, såg, kände och kanske smakade ditt bästa lov?   

25. Min bästa julafton/födelsedag/dag 

Vad hände den speciella dagen som gör den till den bästa? Vad kommer du ihåg? Kanske fick du något speciellt eller kom på att tomten inte fanns? Vilka var där och vad gjorde ni?    

26. Livet har lärt mig… 

Jag blir glad när… Jag blir ledsen när… Jag hatar när… Jag beundrar folk som… Jag tycker om… Jag blir rädd när… Jag blir besviken när… Jag är stolt över… Jag vill…   
 

27. Min framtid 

Imorgon ska jag… Nästa vecka ska jag… Nästa månad vill jag… Nästa år hoppas jag… Om tio år så… Jag drömmer om att bli…    

28. Övrigt 

Ett kapitel om något som du själv kommit på och vill skriva om!   

 
Det var alla valbara kapitel till Boken om mig själv. Nu är det upp till dig att gör ett så bra arbete som du bara kan. Kapitlen behöver inte komma i den ordning som de är skrivna. (Huvudsaken är att alla obligatoriska kapitel finns med i boken och att du har skrivit om minst tre av de valbara kapitlen.  Var gärna kreativ när det gäller bokens fram- och baksida. Använd färgat papper, klä en bok med tyg, papper, tidningsartiklar, foton etc).   

 

Elevens utvärdering - Hur har det gått?

Matriser

Sv SvA
Betygsmatris i Svenska 7-9

Förmåga

E
C
A
Läsförståelse
Du skall kunna läsa skönlitteratur och sakprosa med flyt. Du gör enkla sammanfattningar av olika texters innehåll. Med koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texters innehåll visar du grundläggande läsförståelse. Du kan tolka och föra underbyggda resonemang om litterära verks budskap. Du kan även föra resonemang om kopplingar mellan författare och verk och dra underbyggda slutsatser om hur verket påverkats av historia och kultur.
Du skall kunna läsa skönlitteratur och sakprosa med flyt och på ett ändamålsenligt sätt. Du gör utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll. Med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texters innehåll visar du god läsförståelse. Du kan tolka och föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om litterära verks budskap och budskap som kan läsas mellan raderna. Du kan även föra utvecklade resonemang om kopplingar mellan författare och verk och dra väl underbyggda slutsatser om hur verket påverkats av historia och kultur.
Du skall kunna läsa skönlitteratur och sakprosa med mycket gott flyt och på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. Du gör välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll. Med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texters innehåll visar du mycket god läsförståelse. Du kan tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om litterära verks budskap och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda. Du kan även föra välutvecklade och nyanserade resonemang om kopplingar mellan författare och verk och dra väl underbyggda slutsatser om hur verket påverkats av historia och kultur.
Skrivförståelse
Du kan skriva olika texttyper med varierat språk anpassat till texttyper, samt behärska språkliga normer och strukturer. Berättande texter ska innehålla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi. Du ska kunna söka, välja ut och sammanställa information ur olika källor, samt kunna resonera och argumentera om informationen, samt källornas trovärdighet och relevans. Sammanställningarna ska innehålla beskrivningar, förklaringar, ämnesrelaterat språk, fungerande struktur, citat och källhänvisningar. Du ska kunna levandegöra och förstärka dina argument genom att kombinera texttypers estetiska uttryck samt medier i samspel. Du kan ge omdömen om texters innehåll och uppbyggnad. Du bearbetar texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet utifrån respons.
Du kan skriva olika texttyper med gott varierat språk väl anpassat till texttyper, samt behärska språkliga normer och strukturer. Berättande texter ska innehålla utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt komplex dramaturgi. Du ska kunna söka, välja ut och sammanställa information ur olika och varierande källor, samt kunna väl utvecklat resonera och argumentera om informationen, samt källornas trovärdighet och relevans. Sammanställningarna ska innehålla utvecklade beskrivningar, förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk, väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar. Du ska kunna levandegöra och förstärka dina argument genom att kombinera texttypers estetiska uttryck samt medier i ett ändamålsenligt samspel. Du kan ge utvecklade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad. Du bearbetar texter väl mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet utifrån respons.
Du kan skriva olika texttyper med mycket gott varierat språk mycket väl anpassat till texttyper, samt behärska språkliga normer och strukturer. Berättande texter ska innehålla välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt mycket komplex dramaturgi. Du ska kunna söka, välja ut och sammanställa information ur olika och mycket varierande källor, samt kunna mycket väl resonera och argumentera om informationen, samt källornas trovärdighet och relevans. Sammanställningarna ska innehålla välutvecklade och nyanserade beskrivningar, förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk, mycket väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar. Du ska kunna levandegöra och förstärka dina argument genom att kombinera texttypers estetiska uttryck samt medier i ett ändamålsenligt effektivt samspel. Du kan ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad. Du bearbetar texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet utifrån respons.
Tal- och samtalsförståelse
Du ska kunna diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med underbyggda argument som också för samtal och diskussioner framåt. Du kan förbereda och genomföra muntliga redogörelser med fungerande struktur och innehåll anpassat till syfte, mottagare och sammanhang. Du för underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag, samt jämför med närliggande språk och beskriver dess likheter och skillnader.
Du ska kunna diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade relativt väl underbyggda argument som också väl för samtal och diskussioner framåt. Du kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativ väl fungerande struktur och innehåll relativt väl anpassat till syfte, mottagare och sammanhang. Du för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag, samt jämför med närliggande språk och beskriver dess likheter och skillnader.
Du ska kunna diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument som också väl för samtal och diskussioner framåt och fördjupar eller breddar dem. Du kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll väl anpassat till syfte, mottagare och sammanhang. Du för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag, samt jämför med närliggande språk och beskriver dess likheter och skillnader.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: