Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska - Tala, lyssna

Skapad 2016-08-25 21:55 i Hjortsbergsskolan Falkenberg
Grundskola 4 Svenska

Att tala och lyssna är viktigt i livet! Vi ska lära oss att prata inför grupp, att samtala med varandra och att förstå att man då också måste lyssna. Vi tränar på att föra samtal vidare genom att ställa frågor samt att uttrycka våra åsikter, berätta vad vi tycker, och stå för det.

Innehåll

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Kommunikativ förmåga; När vi pratar och lyssnar tränar vi på att kommunicera. Du kommer att få möjlighet att träna denna förmåga i samtliga ämnen!

Begreppslig förmåga; I samtliga ämnen stöter vi på nya begrepp. Du tränar dessa genom att använda dem i samtal och sätta dem i ett sammanhang.

Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Bedömning - vad och hur

Jag bedömer din förmåga att delta i samtal, att tala om vad du tycker, att ställa frågor för att föra samtal vidare men också ställa frågor när du stöter på något du inte förstår.

Jag bedömer också din förmåga att sätta nya begrepp i ett sammanhang.

Kopplingar till läroplan

 • Sv  E 6
  Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.
 • Sv  E 6
  Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Undervisning och arbetsformer

Samtliga förmågor tränas i alla ämnen varje dag när vi samtalar, lyssnar på instruktioner eller kamraternas berättelser och frågor. Vi kommer också att redovisa resultat, tankar och information på olika sätt.

Kopplingar till läroplan

 • Sv  4-6
  Tala, lyssna och samtala Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.
 • Sv  4-6
  Tala, lyssna och samtala Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: