Skolbanken Logo
Skolbanken

Pedagogisk planering för samling - Lille Skutt

Bamsebo, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 26 augusti 2016

Samling är en viktig aktivitet under dagen som sker innan lunchtid. Innan varje sång räknar vi på två olika språk: engelska och svenska. Vi använder oss utav bildkort som barnen väljer från själva. Detta hjälper barnen att förstå vilken sång som vi kommer att sjunga. Under samlingen sitter barnen i en ring på mattan och väntar på sin tur att välja ett kort.

BAKGRUND

Vi har uppmärksammat att barnen har ett stort intresse för sång, lek och matematik m.m. Detta är något vi vill använda oss av i våra samlingar med barnen för att bekräfta deras intressen. Vi anser att samlingar är bra tillfälle för att skapa gemensamhet, se varandra,  träna på turtagning och på att lyssna på varandra.

MÅL

Samlingen har ett syfte i verksamheten. Dels är det ett tillfälle för oss pedagoger att se och bekräfta varje barn men även ett tillfälle för barnen att utveckla sin förmåga att lyssna på såväl oss pedagoger som varandra. Samlingen är även en bra tillfälle för utveckling och lärande samtidigt som det är roligt.

METOD - GENOMFÖRANDE

Samling har vi med alla barn. Pedagogen som håller samlingen förbereder material. Vi kommer att arbeta så konkret så möjligt för att locka även barn som upplever samlingen tråkig eller jobbig. Vi illustrerar med olika material för att få barnens uppmärksamhet och ge barnen möjlighet att vara aktiva under samling situationer. Andra pedagoger ansvarar för att fotografera och anteckna vad barnen säger/gör.

Under samlingen har barnen stor inflytande och delaktighet i planeringen.De får påverka innehållet med sina reflektioner och utvärderingar.

 

DOKUMENTATION

Vi kommer att dokumentera, såväl det enskilda barnet som gruppen i helhet med pedagogisk dokumentation, bilder, video och observationer och barnen teckningar och skapande.

 

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

Vi reflekterar över processer som varit och tar reda på hur vi går vidare. I våra reflektionsplaneringar varje vecka. Kontinuerlig utvärdering och uppföljning kommer vi göra genom analys av dokumentation och samtal med pedagoger. Vi reflekterar över processer som varit och tar reda på hur vi går vidare.


Läroplanskopplingar

att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar, och

visa respekt för individen och medverka till att det skapas ett demokratiskt klimat i förskolan, där samhörighet och ansvar kan utvecklas och där barnen får möjlighet att visa solidaritet,

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,

utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback