Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skapa en materiallåda

Skapad 2016-08-29 12:37 i Fäladsgården Lunds för- och grundskolor
Grundskola 7 Slöjd
I dagens industrialiserade samhälle köper vi våra kläder och textilier färdigproducerade. Vi vet lite, eller i värsta fall ingenting om dess ursprung eller egenskaper. Därför skall vi under höstens första veckor arbeta med materialkunskap i slöjden. Vi skall ta reda på mer om de olika natur- och syntetmaterial som finns i våra kläder. Hur tillverkas de, varför och till vad använder vi dem och hur skall vi bäst sköta om dem.

Innehåll

De första veckorna av höstterminen skall vi arbeta med ett grupparbete om materiallära i slöjden. Tillsammans skall er grupp tillverka en egen materiallåda med faktakort, materialprover och bilder om just ert material. Den här lådan skall sedan finnas kvar i klassrummet för kommande elever så att de kan lära sig allt om materialet genom att läsa på faktakort, känna på materialprover och titta på bilder.

De material vi kommer arbeta med är
Lin
Bomull
Ull
Silke
Regenatfibrerna Viskos, Rayon och Modal
Syntetfibrerna Polyamid(Nylon), och Akryl

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
  Sl
 • Centralt innehåll
 • Metall, textil och trä, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.
  Sl  7-9
 • Undersökande av olika materials form, funktion och konstruktionsmöjligheter.
  Sl  7-9
 • Olika material och hur de produceras utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
  Sl  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: