Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Muntliga framställanden-podcast

Skapad 2016-08-29 14:42 i Snöstorpsskolan Halmstad
Eleverna spelar in en podcast om hur man är en bra kamrat.
Grundskola 4 – 6 Svenska Samhällskunskap

Eleverna ska under höstterminens första veckor skapa egna podcast. De får välja ett valfritt ämne som handlar om hur man är en bra kamrat, skriva manus och sedan spela in en 1,5-2 min lång podcast.

Innehåll

Så här kommer vi arbeta:

Eleverna i åk 5 arbetar 2 och 2 och gör en podcast på ca 1,5-2 min. Arbetet introduceras genom att eleverna får lyssna på en del av ett avsnitt av podcastprogrammet Barnens pod. Sedan går vi igenom vad en podcast är och eleverna får göra en tankekarta om vad de vill berätta i sin podcast.

Därefter börjar eleverna skriva på ett manus till sin egen pod. Vi kommer även prata om olika exempel på hur man kan inleda och avsluta sin podcast. När de känner sig färdiga med sitt manus kommer de få byta manus med andra i klassen och ge/få respons av sina kamrater. Det är viktigt att eleverna har med en tydlig inledning, innehåll och en avslutning. Detta kommer vi hjälpas åt med i klassen.

Eleverna gör de förbättringar som kommit fram under kamratresponsen och spelar sedan in sin podcast i programmet röstmemo på en ipad. Som avslutning får eleverna lyssna på kompisens program.

Som avslutning lyssnar vi tillsammans på poden. Om alla är nöjda kanske även andra elever får lyssna.

Kopplingar till läroplan

 • Sh
  Syfte uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,
 • Sv
  Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • Sv
  Syfte anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
 • Sv  4-6
  Tala, lyssna och samtala Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
 • Sv  4-6
  Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.
 • Sv  4-6
  Språkbruk Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser

Sv Sh
Muntliga framställanden

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Aspekt 1
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: