Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7

Ungdomar, identiteter, livsstilar och media

Lorensberga 7-9, Ludvika · Senast uppdaterad: 22 augusti 2019

Den här kursen kommer att handla om ungdomar, identitet, normer, könsroller, livsstil och media med mera. Det kommer alltså att handla väldigt mycket om DIG. Så nu kör vi......

VAD: Du, ungdomar och människor i allmänhet kommer att stå i centrum i denna kurs. Du kommer att få tillfälle till att utveckla din förmåga att reflektera över hur människor och samhälle påverkar varandra. Dessutom kommer du att få lära dig olika begrepp i ämnet som du sedan ska kunna använda när du förklarar och diskuterar i ämnet och uttrycker och värderar dina åsikter.  Du kommer också att få tillfälle att träna din förmåga att se samhällsfrågor ur olika perspektiv. Du kommer att söka information från olika typer av källor. Är alla källor trovärdiga?

 

HUR: Vi kommer att samtala och diskutera både i grupper och i helklass men du kommer också att få arbeta enskilt. Vi tar hjälp av filmklipp, artiklar/texter i bland annat Gleerups. Du kommer att arbeta med uppgifter som behandlar begrepp inom ämnet. Du kommer att få resonera kring olika frågor som handlar om identitet, påverkan, media m.m. med hjälp av bilder och öppna frågor.

 

 VARFÖR?   För att du ska få tillfälle att visa din förmåga att

  • reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar
  • analysera samhällsstrukturer 
  • uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv

     ÖVERGRIPANDE FRÅGOR:

  • NÄR, VAR OCH HUR VÄXTE UNGDOMSKULTUREN FRAM?
  • VAD MENAS MED EN PERSONS IDENTITET OCH HUR FORMAS DEN? FÖRÄNDRAS IDENTITETEN?
  • HUR PÅVERKAR SAMHÄLLETS NORMER IDENTITETSSKAPANDET?
  • VAD BETYDER BEGREPPEN: NORM, KÖNSIDENTITET, KÖNSROLLER, STATUS, LIVSSTIL?
  • VILKEN ROLL HAR MEDIA?
  • HUR PÅVERKAR MEDIA VÅR BILD AV VÄRLDEN?
  • HUR PÅVERKAR PROGRAMMERING VÅR ANVÄNDNING AV MEDIA?

 

 

För att få en uppfattning om dina förmågor kommer jag i denna kurs titta på de uppgifter du gjort både individuellt och tillsammans i grupp. Dessutom kommer jag att lyssna på de diskussioner /samtal som förs i klassrummet. 


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Sveriges befolkning, dess storlek, sammansättning och geografiska fördelning. Konsekvenser av detta, till exempel socialt, kulturellt och ekonomiskt.

Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och granskare av samhällets maktstrukturer.

Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel sociala medier, webbplatser eller dagstidningar.

Möjligheter och risker förknippade med internet och digital kommunikation samt hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs, till exempel utifrån kön och etnicitet, samt hur information i digitala medier kan styras av bakomliggande programmering.

Matriser i planeringen
Ungdomar, identiteter, livsstilar och media
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback