Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Ett hål om dagen- läslogg

Tunabergsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 31 augusti 2016

Vi läser boken Ett hål om dagen. Ni kommer varje vecka få ett visst antal sidor att läsa som vi oftast läser tillsammans (högt eller tyst individuellt). Efter varje nytt avsnitt kommer vi att jobba med boken, ibland skriftligt och ibland muntligt. Ni kommer sedan att se filmen. Därefter kommer ni att få en avslutande skriftlig uppgift som bygger på att ni både läst boken och sett filmen.

Undervisningens innehåll

Vi läser gemensamt boken Ett hål om dagen. Vi samtalar och jobbar kring olika frågor varje vecka. Därefter ser vi filmen. Ni skriver sedan en avslutande text som bygger på både boken och filmen.

Konkretisering

Du ska lära dig att diskutera en ungdomsbok med dina klasskompisar och öva på att skriva reflekterande kring olika frågor som dyker upp kring läsningen av boken. 

Du ska få lära dig hur man gör sammanfattningar av ett större innehåll.

Hur man jämför en bok med en filmatisering av boken.

Begrepp: parallellhandling, miljö- och personbeskrivningar, tillbakablickar och berättarteknik.

Vad bedöms? 

  • Läsloggen 
  • Diskussioner
  • enskild skrivuppgift (Jämförelse bok och film)

 

 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Svenska - åk 9
Uppgifter
Jämförelse bok och film

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback