Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sv/Sva- Novell med kamratrespons

Skapad 2016-08-31 12:40 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Skriva, berätta och kunna förbättra texter med hjälp av varandra och lärares kommentarer.
Grundskola 7 Svenska som andraspråk Svenska

Vi kommer att gå igenom och arbeta med att skriva, berätta och kunna förbättra texter med hjälp av varandra och lärares kommentarer.

Innehåll

Mål för elev

Innehåll

Genomförande

Vi kommer att under 5 veckor skriva berättelser med fokus på språkliga drag, uppbyggnad och kamratrespons.

Vi börjar med att spåna kring ämne för att sedan börja skriva. Det kommer att finnas "börjor" till hjälp och vi kommer att läsa exempeltexter.

Ni ska ge kamratrespons till en text samt få respons på er egen text för att förbättra den.

Redovisning

Du visar att du kan skrivregler när du ger en kamrat respons på texten.

Du lämnar in en berättelse som är välarbetad med hjälp av kamratrespons.

Elevinflytande

Insamling av förkunskaper inför arbetsområdet.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  7-9
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9

Matriser

Sv SvA
Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Ämne Sv/Sva
Förmågan att skriva
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Ämne
Förmågan att skriva en berättande text
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Ämne
Förmågan att ge och få respons
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: