Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Samhällsekonomi

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 31 augusti 2016

Vi kommer att arbeta med samhällsekonomi där vi tittar på hur hushåll, företag, banker, offentlig sektor, internationella relationer påverkar och påverkas av ekonomin. Arbetet kommer att avslutas med ett prov där ni kommer att få visa era förmågor.

 

Dessa förmågor/kunskapskrav kommer att bedömas:

 

KUNSKAPSKRAV – E

KUNSKAPSKRAV – C

KUNSKAPSKRAV –  A

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer. (SH1)

Eleven har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. (SH1)

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. (SH1)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (SH2)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (SH2)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (SH2)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt. (SH3)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt. (SH3)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt. (SH3)

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation. (SH4)

Eleven kan föra relativt väl utvecklade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation. (SH4)

Eleven kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation. (SH4)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. (SH5)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. (SH5)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang. (SH5)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv. (SH6)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument och kan då i förhållandevis stor utsträckning växla mellan olika perspektiv. (SH6)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument och kan då i stor utsträckning växla mellan olika perspektiv. (SH6)

 

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta. (GE3)

 

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta. (GE3)

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta. (GE3)

 

 

Många av kunskapskraven handlar om att på olika sätt föra resonemang. När du för resonemang kring olika saker ska du framförallt tänka på att:

  • Motivera dig utifrån faktakunskaper
  • Föra resonemang ur olika perspektiv t ex positivt och negativt, långsiktigt och korsiktigt etc.
  • Föra resonemangen i flera led.
  • Att visa på komplexa samband (hur olika faktorer påverkar varandra)
  • Dina resonemang ska vara logiska.
  • Skilja på fakta och värderingar.

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

Vi kommer att arbeta med samhällsekonomi där vi tittar på hur hushåll, företag, banker, offentlig sektor, internationella relationer påverkar och påverkas av ekonomin.

Under arbetsområdet kommer ni att arbeta flera olika typer av uppgifter för att skaffa oss kunskaper:

  • Genomgångar
  • Gemensamma övningar, undersökningar och diskussioner
  • Filmklipp och övningar som kopplas till dessa.
  • Arbete med uppgifter i detta häfte. Dessa uppgifter är uppdelade i olika kategorier:
  1. Instuderingsfrågor
  2. Övningar. Dessa kan vara bra att göra för att se att man förstått olika begrepp och ord som tas upp i instuderingsfrågorna.
  3. Fördjupningsuppgifter: Dessa uppgifter övar dig i att använda förmågor som att analysera, dra slutsatser och förklara orsaker och konsekvenser.

 

Området kommer att avslutas med ett prov fördelat på två tillfällen vecka 38

Dessa delar av ditt arbete kommer att bedömas

Det avslutande provet.

Provet kommer att beröra:

  • Instuderingsfrågor (texten i läroboken)
  • Genomgångsanteckningar
  • Övningarna vi gjort på lektionerna

Utvärdering

Efter arbetsområdet vill jag att du som elev utvärderar din insats och det kommer även jag göra. Dels genom att i matriserna på unikum markerar hur långt du kommit på respektive kunskapskrav vi arbetat, dels genom en motiverande och framåtsyftande kommentar.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Samhällskunskap Lgr11 Strandängsskolan 7 - 9
Geografi Lgr11 Strandängsskolan 7 -9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback