Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Argumenterande text

Skapad 2016-09-01 13:35 i Hallenskolan Mölndals Stad
Vad skall göras? Föreställ dig att du har fått ett uppdrag att skriva en argumenterande artikel till Hallenskolans skoltidning. Du får fritt välja ämne men texten måste följa mallen för en argumenterande text. Eftersom texten skall publiceras i en tidning så ditt språk bör vara fritt från svordomar och slang.
Grundskola 4 – 6 Svenska
Dags att ta till orda och stå upp för dina spännande åsikter! Nej till läxor! Ja till skoluniform! Nej till kött! Ja till dödsstraff! Välj ett ämne, välj för eller emot, och skriv!

Innehåll

Under veckorna 34 - 37 kommer vi ta en titt på olika textgenre, fundera kring hur vi anpassar vårt språk beroende på syfte och mottagare. Vi kommer titta närmre på den argumenterande texten och slutligen skriva en egen.  Lämnas in på måndag v. 38

Uppgifter

  • Argumenterande Text instruktiokner

Matriser

Sv
Svenska kunskapskrav år 4-6

F
E
C
A
4. Skriva egna texter
Har ännu ej nått godkänd nivå.
Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll och i huvudsak fungerande struktur samt viss språklig variation.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt tydligt innehåll och relativt väl fungerande struktur samt förhållandevis god språklig variation.
Eleven kan skriva olika slags texter med tydligt innehåll och väl fungerande struktur samt god språklig variation.
5. Stavning och språkriktighet
Har ännu ej nått godkänd nivå.
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med relativt god säkerhet.
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med god säkerhet.
7. Informationssökning och källkritik
Har ännu ej nått godkänd nivå.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då utvecklade resonemang om informationens användbarhet.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då välutvecklade resonemang om informationens användbarhet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: