Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hallandssöm i nutid

Skapad 2016-09-02 12:31 i Kärlekens skola Halmstad
Grundskola 9 Slöjd
Hallandssömmen är ett bygdebroderi som härstammar från slutet av 1700-talet. Traditionellt broderas det på vitt linnetyg med blått och/eller rött bomullsgarn. Vanliga stygn är olika bottensömmar, stjälkstygn, kedjestygn, flätsöm, langett och korsstygn. Du kan brodera efter ett gammalt mönster eller göra nya mönster i olika geometriska former. Eller så kan du komma på något helt nytt med inspiration av hallandssömmen där du byter ut färger, former, material eller tekniker. Vad vill du brodera?

Innehåll

Syfte med uppgiften – detta ska du lära dig

  • Brodera Hallandssöm på valfritt sätt med hjälp av lämpliga redskap och hantverkstekniker. Broderiet ska sedan bli något t.ex. en väska, påse, kudde, vetekudde.
  • Välja och motivera hur du ska göra din produkt utifrån kvalitets- och miljöaspekter.
  • Formge ditt föremål på ett genomtänkt sätt – vad vill du att andra ska tänka på eller uppleva när de ser ditt föremål? Vilka signaler skickar ditt föremål?
  • Skriva en redovisning där du analyserar och värderar arbetsprocessen och resultatet med slöjdord.

 

Tidsram

En termin

 

Föremålsfokus

Efter en bildvisning och föreläsning om hallandssöm får du själv testa att göra egna mönster eller rita av mönster som redan finns. Du får sedan planera din produkt och hur du ska dekorera den med inspiration av hallandssömmen. Det kan bli ett konstföremål eller ett bruksföremål.

 

Slöjdmaterial

Du får välja valfritt slöjdmaterial i slöjdsalen i samråd med din lärare.

 

Redskap och tekniker

Vi broderar på linnetyg med bomullsgarn i rött och blått eller så får du själv välja material och teknik inspirerad av hallandssömmen.

 

 

Reflektion, analys och dokumentation

Du planerar ditt arbete genom att följa ”skisspappret” och ritar upp ditt föremål på ett vitt papper. Du ritar upp ditt broderi i naturlig storlek på ett vitt papper (detta ska vi använda när vi för över broderiet på tyget).

Vi kommer att titta på film och lyssna på radio om ämnet som kan ge dig nya tankar och funderingar om arbetsområdet. Dina tankar antecknar du i en slöjddagbok. Slöjddagboken är till stor hjälp när du sedan skriver din redovisning.

När du är klar med ditt slöjdföremål gör du en skriftlig redovisning av ditt slöjdarbete från idé till färdig produkt. I din redovisning kopplar du ditt slöjdföremål till uppgiften, dvs du visar på vilket sätt du blev inspirerad av hallandssömmen.

 

 

Uppgifter

  • Slöjdredovisning textila material

  • Slöjdredovisning textila material

Matriser

Sl
Slöjd 7-9

Slöjdmatris på enklare svenska

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
1
Du kan skapa saker i olika material på ett ganska noggrant sätt utifrån instruktioner.
Du kan skapa saker i olika material på ett noggrant sätt med hjälp av instruktioner. Du försöker komma framåt i ditt slöjdarbete på egen hand.
Du kan skapa saker i olika material på ett noggrant sätt med hjälp av instruktioner. Du kommer framåt i ditt slöjdarbete på egen hand.
2
Du kan använda verktyg, redskap och maskiner på ett säkert sätt som fungerar ganska bra i slöjdarbetet.
Du kan använda verktyg, redskap och maskiner på ett säkert sätt som fungerar bra i slöjdarbetet.
Du kan använda verktyg, redskap och maskiner på ett säkert sätt som fungerar mycket bra i slöjdarbetet.
3
Du kan välja arbetssätt och anpassa det till kvalitén, till miljön och till målet med slöjdarbetet. Du motiverar ditt val på ett enkelt sätt.
Du kan välja arbetssätt och anpassa det till kvalitén, till miljön och till målet med slöjdarbetet. Du motiverar ditt val på ett utvecklat sätt.
Du kan välja arbetssätt och anpassa det till kvalitén, till miljön och till målet med slöjdarbetet. Du motiverar ditt val på ett välutvecklat sätt.
4
Du kan hjälpa till att utveckla idéer i slöjdarbetet med hjälp av material som finns för att inspirera till skapande.
Du kan utveckla idéer i slöjdarbetet med hjälp av material som finns för att inspirera till skapande.
Du kan utveckla idéer i slöjdarbetet med hjälp av material som finns för att inspirera till skapande och med material som du själv letar upp.
5
Du kan testa på ett ganska bra sätt hur material och tekniker kan användas tillsammans. Du tar hänsyn till sakernas utseende och hur de fungerar.
Du kan testa på ett bra sätt hur material och tekniker kan användas tillsammans. Du tar hänsyn till sakernas utseende och hur de fungerar.
Du kan testa på ett mycket bra sätt hur material och tekniker kan användas tillsammans. Du tar hänsyn till sakernas utseende och hur de fungerar.
6
Du kan hjälpa till att ge förslag och välja arbetssätt som gör att ditt slöjdarbete går framåt.
Du kan ge förslag och välja arbetssätt som efter någon förbättring gör att ditt slöjdarbete går framåt.
Du kan ge förslag och välja arbetssätt som gör att ditt slöjdarbete går framåt.
7
Du kan ge enkla omdömen om hur du har arbetat och använder ord och uttryck från slöjden på ett ganska bra sätt. Du beskriver hur utseende och kvalité på det du har skapat hänger ihop med hur det fungerar.
Du kan ge utvecklade omdömen om hur du har arbetat och använder ord och uttryck från slöjden på ett bra sätt. Du beskriver hur utseende och kvalité på det du har skapat hänger ihop med hur det fungerar.
Du kan ge välutvecklade omdömen om hur du har arbetat och använder ord och uttryck från slöjden på ett mycket bra sätt. Du beskriver hur utseende och kvalité på det du har skapat hänger ihop med hur det fungerar.
8
Du kan förstå vad olika slöjdsaker kan berätta. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur detta hänger ihop med dina erfarenheter och med trender och traditioner i olika kulturer.
Du kan förstå vad olika slöjdsaker kan berätta. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur detta hänger ihop med dina erfarenheter och med trender och traditioner i olika kulturer.
Du kan förstå vad olika slöjdsaker kan berätta. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur detta hänger ihop med dina erfarenheter och med trender och traditioner i olika kulturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: