Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

9

Hallandssöm i nutid

Kärlekens skola, Halmstad · Senast uppdaterad: 2 september 2016

Hallandssömmen är ett bygdebroderi som härstammar från slutet av 1700-talet. Traditionellt broderas det på vitt linnetyg med blått och/eller rött bomullsgarn. Vanliga stygn är olika bottensömmar, stjälkstygn, kedjestygn, flätsöm, langett och korsstygn. Du kan brodera efter ett gammalt mönster eller göra nya mönster i olika geometriska former. Eller så kan du komma på något helt nytt med inspiration av hallandssömmen där du byter ut färger, former, material eller tekniker. Vad vill du brodera?

Syfte med uppgiften – detta ska du lära dig

  • Brodera Hallandssöm på valfritt sätt med hjälp av lämpliga redskap och hantverkstekniker. Broderiet ska sedan bli något t.ex. en väska, påse, kudde, vetekudde.
  • Välja och motivera hur du ska göra din produkt utifrån kvalitets- och miljöaspekter.
  • Formge ditt föremål på ett genomtänkt sätt – vad vill du att andra ska tänka på eller uppleva när de ser ditt föremål? Vilka signaler skickar ditt föremål?
  • Skriva en redovisning där du analyserar och värderar arbetsprocessen och resultatet med slöjdord.

 

Tidsram

En termin

 

Föremålsfokus

Efter en bildvisning och föreläsning om hallandssöm får du själv testa att göra egna mönster eller rita av mönster som redan finns. Du får sedan planera din produkt och hur du ska dekorera den med inspiration av hallandssömmen. Det kan bli ett konstföremål eller ett bruksföremål.

 

Slöjdmaterial

Du får välja valfritt slöjdmaterial i slöjdsalen i samråd med din lärare.

 

Redskap och tekniker

Vi broderar på linnetyg med bomullsgarn i rött och blått eller så får du själv välja material och teknik inspirerad av hallandssömmen.

 

 

Reflektion, analys och dokumentation

Du planerar ditt arbete genom att följa ”skisspappret” och ritar upp ditt föremål på ett vitt papper. Du ritar upp ditt broderi i naturlig storlek på ett vitt papper (detta ska vi använda när vi för över broderiet på tyget).

Vi kommer att titta på film och lyssna på radio om ämnet som kan ge dig nya tankar och funderingar om arbetsområdet. Dina tankar antecknar du i en slöjddagbok. Slöjddagboken är till stor hjälp när du sedan skriver din redovisning.

När du är klar med ditt slöjdföremål gör du en skriftlig redovisning av ditt slöjdarbete från idé till färdig produkt. I din redovisning kopplar du ditt slöjdföremål till uppgiften, dvs du visar på vilket sätt du blev inspirerad av hallandssömmen.

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Slöjd 7-9
Uppgifter
Slöjdredovisning textila material
Slöjdredovisning textila material

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback