Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

3 - 6

Muntlig bokpresentation

Näsvikens skola, Hudiksvall · Senast uppdaterad: 8 maj 2019

Välkomna till böckernas förtrollade värld. Att locka andra och själv lockas till läsning kan börja med ett bokprat.

 

Våra mål - konkretiserade mål

  • Du ska läsa ut den boken du har valt att arbeta med
  • Du ska göra en presentation av boken.

Din presentation ska innehålla hela / delar av : 1. Visa upp boken så att alla ser den. Presentera bokens titel och författarens namn. 2. Berätta kort om författaren och ge exempel på andra böcker hon/han skrivit. 3. Visa hur du har valt att presentera boken ur; "mer än 50 sätt.......

  1. Gör en sammanfattning av bokens innehåll: • Vad är det för sorts bok? (Historisk bok? Fantasy? Spännande bok? Om hur människor har det? Humoristisk bok?
    Bok som ger en något att tänka på? Lätt eller svår att förstå? Lättläst?) • Berätta vilken tid boken handlar om. (Nutid? Dåtid? Framtid? Eller när?) • Berätta var händelserna utspelar sig. (I Sverige eller utomlands? På landet eller i en stad?) • Berätta om huvudpersonen i boken och eventuellt lite om några andra personer. • Berätta kort vad som händer i boken.

  2. Berätta om något speciellt du tänkte på när du läste boken.

  3. Läs gärna upp ett avsnitt ur boken från ett ställe du speciellt kommer ihåg. Börja med att berätta vad som hänt innan. Motivera varför du valt att läsa just detta avsnitt.
  4. Ge boken ditt omdöme. Varför tycker du att just denna bok är värd att rekommendera till andra?

  5. Använd dig av bedömningsmatrisen och titta tillbaka på responsen från din senaste muntliga redovisning. Vad behöver DU tänka på och utveckla?

Arbetsbeskrivning

I början av detta avsnitt kommer du att få gå till biblioteket och välja ut en bok som du vill läsa och arbeta med. Efter det att du har lånat en bok kommer du under några veckor framöver att få läsa boken under lektionstid, samt efter skoltid. I detta avsnitt kommer vi inte följa någon gemensam läsplan, utan det kommer att vara upp till dig att se till att du hinner läsa ut boken i tid.

Efter det att ni har läst ut er bok ska ni arbeta med att göra en muntlig presentation av boken. I den presentationen ska ni ta upp handling, personbeskrivning, miljöbeskrivning mm, men ni bör lägga stort fokus vid era egna reflektioner och tolkningar av det ni har läst.

Detta kommer vi att bedömma

Bedömningen i detta avsnitt kommer att bestå i att du har läst boken du har valt att arbeta med. I bedömningen kommer vi dock framförallt att fokusera på det sätt som du visar oss att du har tillgodogjort dig boken. Det kommer du att visa i din muntliga presentation. I den kommer vi att bedöma din förmåga till att tolka och förstå det som du har läst, men också det sätt på vilket du utrycker dina egna tankar och ideér kring det som du har läst. När vi bedömer detta mål kommer vi att koncentrera oss på följande:

Att du kan skapa och följa en för dig själv skapad läsplan Att du kan genomföra en muntlig presentation i vilken du visar att du har läst och förstått boken Att du i din presentation visar prov på att du kan tolka innehållet i det du har läst, samt att du kan reflektera över din egen läsning.

Att du är förberedd och har tänkt igenom din presentation.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Matriser i planeringen
att utveckla en bokrecension...
Uppgifter
Läsa en skönlitterär bok samt skriva en bokrecension.
Bokrecension

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback