Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Människokroppen

Ölmeskolan, Kristinehamn · Senast uppdaterad: 19 september 2016

Din kropp har olika funktioner och användningsområden. För att du ska lära dig hur din kropp fungerar och vad kroppen behöver för att må bra ska vi jobba med arbetsområdet Människokroppen. ...

Det här ska du jobba med:

Under ett antal veckor kommer du arbeta med temat Människokroppen. Temat startas upp genom att du får läsa och diskutera om människans utveckling. Under temats gång kommer du att få läsa olika slags texter och använda internet för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa. Då använder du biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen. Du kommer att läsa om skillnaden mellan virus och bakterier, så du får en förståelse om hur sjukdomar kan behandlas och förebyggas. Du kommer också att läsa om och se på film om matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Du kommer även få lära dig hur man bevarade mat förr och se vilka skillnader och likheter som finns med sätten idag. Du kommer att genomföra systematiska undersökningar genom att t.ex. göra simuleringar, vilken påverkan kost och motion har på människokroppen. Du kommer också göra undersökningar där du får använda dina fem sinnen och andra delar av människokroppen för att öka dina kunskaper om människokroppen.  Du dokumenterar dina undersökningar enligt mallen: Rubrik, material, utförande, hypotes, iakttagelse och slutsats. 

 

Målet med undervisningen är att du ska:

  • Få förståelse för vilka delar som ingår i fotosyntesen och förbränningen, samt förstå att de hänger ihop(ke)
  • Känna till matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan, (ke)
  • Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.(ke)
  • Få förståelse för hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel(bi)
  • Kunna namnen några vanliga sjukdomar och veta hur de kan förebyggas och behandlas.(bi)
  • Känna till människans organsystem. Veta namnen på några organ, hur de ser ut och vilken funktion de har samt hur de samverkar med varandra(bi)
  • Känna till några historiska och nutida upptäckter inom biologi och kemi och vilken betydelse de har för oss människor(bi, ke)
  • Kunna planera, utföra och utvärdera experiment samt dokumentera dem med hjälp av tabeller, bilder och/eller skriftligt(bi, ke)
  • Kunna tolka och granska olika slags texter(bi, ke)



Det här ska bedömas:

Din förmåga att:

  • samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, genom ställa frågor och framföra och bemöta åsikter för du samtalen och diskussionerna framåt
  • söka naturvetenskaplig information och använda olika källor och föra resonemang om informationens och källornas användbarhet samt kunna använda informationen i diskussioner och för att skapa texter
  • genomföra undersökningar utifrån givna planeringar samt bidra med egna frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån
  • använda utrustning på ett säkert och fungerande sätt  
  • dokumentera dina undersökningar i text och bild
  • använda dina kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp
  • I resonemang om mat relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling
  • resonera om fotosyntesen och förbränningen
  • föra samtal om hälsa, sjukdom och pubertet genom att berätta om några samband i människokroppen
  • berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Människokroppen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback