Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

1 - 3

Läsning

Modersmålsundervisningen, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 13 september 2016

Läsning med fokus på flytt och förståelse. Planeringsmatris inkluderad + själbedömningsmatris som är även kamratbedömningsmatris.

Mål

* Träna lästeknik

* Träna bokstäver (framförallt dubbelvokaler och v, f och w) 

* Stanna vid komma och punkt

* Öka läsglädje

* Träna läsa med berättarröst

* Öka ordförrådet

* Träna läsförståelse genom att göra enkla sammanfattningar

* Träna uttrycka åsikt/känslor om berättelser.

 

Lektionsplanering

....... enligt planeringsmatrisen (bedömningsmatris med mål inkluderad).

 

Material

berättande texter, barnböcker

 

Nyckelord i planeringen

Diagnos, klargöra mål för eleven, inkludera mål i självbedömningen, kamratbedömning, läsa tillsammans, återkoppling till lärare, synliggör lärandet, elevinflytande.

 

OBS: Självbedömningsmatirs på svenska.


Läroplanskopplingar

Läsriktning och skrivteckens form och ljud i jämförelse med svenska.

Ordföljd och interpunktion samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter. Jämförelser med svenskans ordföljd, interpunktion och stavningsregler.

Muntligt berättande för olika mottagare.

Uttal, betoning och satsmelodi och uttalets betydelse för att göra sig förstådd. Modersmålets uttal i jämförelse med svenskans.

Berättande texter och poetiska texter för barn i form av bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.

Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med visst flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om texternas tydligt framträdande budskap.

Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med relativt gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse.

Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, använda lässtrategier.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback