Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3), Svenska

·

Årskurs:

F - 3

Jordgloben, kartan och platser på jorden.

Fredriksbergsskolan, Ludvika · Senast uppdaterad: 27 september 2016

Vi lär oss om jordens utseende, uppdelning och många spännande platser. Viktiga begrepp: jordglob, norra och södra jordklotet, ekvatorn, pol, kontinent, världsdel, världsresa, destination.

Jordgloben

Vi undersöker jordglobens form och tittar uppdelningen av norra och södra halvklotet i och med ekvatorn. Vi diskuterar jordens lutning och förhållandet mellan jordens rörelse till solen (årstider, dygnet)

Vi går tillbaka till den tiden då jordens plattor satt ihop, Pangea, och följer hur kontinentalplattorna har vandrat. Vi benämner kontinenter och jämför med världsdelar. Spännande blir det när vi upptäcker att vulkaner, jordbävningar och andra naturkatastrofer beror på att kontinentplattorna rör sig. 

Vi undersöker världsdelarna närmare och lär oss vad de heter och var på jordklotet de ligger.

Vi forskar om några länder som vi tycker är intressanta och spännande.


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.

Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.

Matriser i planeringen
Världsdelar och världshav
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback