Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4 - 6

Bokcirklar

Äsperödsskolan F-6, Uddevalla · Senast uppdaterad: 14 september 2016

Finns det något mer underbart än att försvinna in i en fantastiskt spännande bok? Ja, att dela denna upplevelse med någon annan! Vi ska arbeta med bokcirklar, där en liten grupp elever läser samma bok, diskuterar innehållet och arbetar med boken tillsammans.

Bokcirklar

Vi ska under en period på fem veckor arbeta med bokcirklar. Eleverna blir indelade i grupper á 3-4 och tilldelas en lämplig bok. Varje lektion inleds med att eleverna går in i vårt svenska classroom. Där finns inför varje arbetspass ett nytt dokument med frågor. En del av frågorna ska eleverna fundera kring och svara på innan läsningen, en del under läsningen och en del i slutet av lektionen. Frågorna är av öppen karaktär, och syftar till att stimulera elevernas förmåga att dra slutsatser och uttrycka sina åsikter och tankar. 

En del frågor kommer att handla om språkets uppbyggnad, och syfta till att utveckla elevernas förmåga att bygga meningar med bisatser, sambandsord, skiljetecken etc.

Vi arbetar med detta ett pass i veckan á 80 minuter. Eleverna ska under dessa veckor ta hem böckerna och läsa de sidor som gruppen tillsammans bestämmer. Detta kräver att eleverna funderar på hur mycket man måste läsa varje vecka för att hinna klart boken under arbetsperioden. 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Matriser i planeringen
Kul att läsa skön litteratur!
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback