Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Svenska skolår 4-6 Tala, läsa och skriva.

S:t Jörgens skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 14 september 2016

Detta ska du arbeta med i svenska:

Mål

Läsa och skriva

  • Du ska kunna läsa för åldern anpassad skönlitteratur högt och tyst och kunna återberätta innehållet,  kunna läsa en förberedd text inför en elevgrupp samt söka fakta i egna läroböcker.
  • Du ska kunna skriva olika texter (t ex berättelse, beskrivande, argumenterande, artiklar) med ett begripligt och varierande innehåll, kunna stava vanliga förekommande ord samt kunna använda de vanligaste skiljetecknen.
  • Du ska kunna skriva en text för hand med en god handstil samt kunna skriva en text i Word.
  • Du ska kunna ge och använda dig av respons på texter.

Tala och lyssna

  • Du ska kunna redovisa arbeten inför klassen samt kunna lyssna på kamraternas redovisningar. Du ska också kunna säga din mening och lyssna på och respektera det dina kamrater säger.

 

Så här ska vi arbeta

  • Litteraturläsning
  • Samtal om och reflektion över lästa texter
  • Språkövningar (stavning och grammatik)
  • Skriva olika slags texter
  • Läsförståelse
  • Ordkunskap
  • Muntlig framställning

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Matriser i planeringen
Ämnesmatris svenska 4-6 HEJA
Uppgifter
Instruerande text vt-17
Robinsons resa Ht-16
En rolig händelse.
Argumenterande text Vt-17
E-Bok
Skriva Ht-16

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback