Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Framtidsbilder

Skapad 2016-09-15 12:58 i Vallonskolan Östhammar
Grundskola F – 9 Bild
Ett projekt som handlar om att göra bilder som berättar om framtiden. Övning i förmågorna att skapa och berätta med bilder.

Innehåll

Planering

Projektet inleds med att vi gemensamt samtalar kring bilder om framtiden. Vi tittar på bilder gjorda av Villmard (gjorda ca 1910) och hur han gissade att framtiden skulle se ut och om det finns något budskap i hans bilder. 

Vi övar på förmågorna att skapa bilder med olika tekniker samt att kommunicera med bilder och går igenom begreppen: Sience Fiction, bildkomposition, för-och bakgrund samt miljöer. Teknikerna är teckning med blyerts och färgläggning med akvarellpennor.

Projektet avslutas med att ni får presentera era bilder för varandra, där ni berättar hur ni tänkt och hur ni gjort er bild och hur ni tycker att den blev.  

 

Uppgifter

 • Min Framtidsbild

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: