Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Läsprojekt åk 5

Fässbergsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 19 september 2016

Vi kommer att läsa böckerna Häxorna av Roald Dahl samt Habib - meningen med livet av Douglas Foley.

Tidsperiod

Vecka 38 - 48

Syfte/förmågor att utgå ifrån

  • Sv 
    Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • Sv 
    Syfte urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Centralt innehåll

  • Centralt innehåll
  • Sv 4-6
    Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  • Sv 4-6
    Berättande texter och sakprosatexter Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. 
  • Sv 4-6
    Berättande texter och sakprosatexter Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger. 
  • Sv 4-6
    Berättande texter och sakprosatexter Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Kunskapskrav och bedömning

 

Så här kommer vi att arbeta:

I 3-gruppsysstemet kommer vi att läsa gemensamt i skolan och du kommer att ha i läxa att läsa vissa sidor hemma, samt göra en läsuppgift varje vecka. Läsuppgiften innebär att du ska sammanfatta, illustrera, högläsa, leta ord eller leda boksamtal. Vi kommer att ha boksamtalen i grupper. Vi avslutar arbetet med att skapa en filmad bokreklam i våra läsgrupper.

Elevens ansvar och inflytande:

Du får ett läxschema, som också finns här på unikum. Ditt ansvar är att följa schemat och varje vecka läsa angivna sidor och göra din läsuppgift. 


Läroplanskopplingar

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett utvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback