Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Naturen på hösten

Skapad 2016-09-16 14:28 i Hanvikens skola Tyresö
Vad som sker i naturen på hösten.
Grundskola 4 Biologi
I det här avsnittet kommer vi att titta närmare på vad som händer i naturen på hösten.

Innehåll

Hösten är en häftig årstid

Du har säkert märkt att mycket händer i naturen under hösten. Löven ändrar färg, fåglar flyttar och lönnens frön seglar ner på marken. Men varför är det så? Detta och mycket mer kommer vi att lära oss i det här avsnittet.

Vi kommer att läsa och arbeta med instuderingsfrågor och se på film. Avslutningsvis kommer vi sitta i grupper och prata om hösten, exempelvis hur hösten skiljer sig från andra tider och varför träden tappar sina blad.

 

När du har arbetet färdigt med det här avsnitten så ska du:
- Veta lövträden fäller sina blad, men inte barrträden.
- Veta varför löven ändrar färg.
- Kunna förklara vad som händer med löven på marken.
- Kunna ge exempel på hur olika frön sprids.
-Kunna förklara varför en del fåglar flyttar.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.
  Bi  4-6
 • Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
  Bi  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
  Bi  E 6

Matriser

Bi
Tyresö Biologi 4-6 Skolverksmodell MED indelningar på förmågor

Använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet

F
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
Samtala och diskutera
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till **viss del för samtalen och diskussionerna framåt**.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som **för samtalen och diskussionerna framåt**.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som **för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem**.
Söka information
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för **enkla** resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för **utvecklade** resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för **välutvecklade** resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Använda information
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med **viss** anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med **relativt god** anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med **god** anpassning till sammanhanget.

Genomföra systematiska undersökningar i biologi

F
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
Fältstudier & undersökningar, frågeställningar & planeringar
Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även **bidra till att formulera** enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även **formulera** enkla frågeställningar och planeringar som det **efter någon bearbetning** går att arbeta systematiskt utifrån.
Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även **formulera** enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
Använda utrustning
I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och **i huvudsak** fungerande sätt.
I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och **ändamålsenligt** sätt.
I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert, **ändamålsenligt och effektivt** sätt.
Jämföra resultat & förbättra undersökningar
Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då **enkla** resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt **bidrar till att ge förslag** som kan förbättra undersökningen.
Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då **utvecklade** resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt **ger förslag som efter någon bearbetning** kan förbättra undersökningen.
Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då **välutvecklade** resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt **ger förslag som kan förbättra undersökningen**.
Dokumentera undersökningar
Eleven gör **enkla** dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Eleven gör **utvecklade** dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Eleven gör **välutvecklade** dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället

F
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
Biologiska sammanhang & begrepp
Eleven har **grundläggande** kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att **ge exempel på och beskriva** dessa med **viss** användning av biologins begrepp.
Eleven har **goda** kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att **förklara** och **visa på enkla samband** inom **dessa** med **relativt god** användning av biologins begrepp.
Eleven har **mycket goda** kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att **förklara** och **visa på enkla samband** inom **dessa** och **något gemensamt drag** med **god** användning av biologins begrepp.
Samband i människokroppen
I **enkla och till viss del** underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I **utvecklade och relativt väl** underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I **välutvecklade och väl** underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
Beroende av och påverkan på naturen
Eleven kan **beskriva och ge exempel på** människors beroende av och påverkan på naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.
Eleven kan **förklara** och **visa på samband mellan** människors beroende av och påverkan på naturen, och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.
Eleven kan **förklara** och **visa på mönster hos** människors beroende av och påverkan på naturen, och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.
Livets utveckling
Eleven berättar om livets utveckling och **ger exempel på** organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
Eleven berättar om livets utveckling och **visar på samband kring** organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
Eleven berättar om livets utveckling och **visar på mönster i** organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
Upptäckter och deras betydelse
Eleven kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Eleven kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Eleven kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: