Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

2

SO årsplanering årksurs 2

Uddaredskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 15 augusti 2022

Under årskurs 2 kommer vi tillsammans att lära oss mer om vår omvärld, demokrati, mänskliga rättigheter och jorden. Vi kommer också att prata om kristendomen, miljön, trafik och yrken.

2. MÅLET MED UNDERVISNINGEN

 

Målet med undervisningen är att du ska lära dig att diskutera vad som händer i vår skola, i närsamhället eller ute i världen. Du kommer också att få lära dig om de mänskliga rättigheterna, FN och barnkonventionen. Vi kommer att fortsätta arbeta med jordgloben. Målet med undervisningen är också att du ska få lära dig mer om några kristna högtider. Du kommer att få lära dig vad demokrati innebär och hur en röstning går till. Målet är också att du ska lära dig mer om trafiken, miljön och samhällsfunktioner. 

3. SÅ HÄR SKALL VI ARBETA

Vi har regelbundna lektioner då vi läser och diskuterar om aktuella händelser i skolan och beslutar demokratiskt kring gemensamma regler och normer som ska gälla hos oss. Vi kommer att ha klassråd kontinuerligt. Med hjälp av dilemmakort, skönlitteratur, filmer och berättelser samtalar vi om elevnära livsfrågor. För att lära oss mer om vad som händer i världen ser vi regelbundet på Lilla aktuellt och samtalar om aktuella händelser efteråt. 

Vi använder oss av ett material som heter FN-Filuren som tar upp olika mänskliga rättigheter. Vi diskuterar och illustrerar de olika rättigheterna. Vi uppmärksammar FN-dagen då vi pratar om och lär oss kring barnens rättigheter, ”Barnkonventionen” genom samtal, bilder, filmer, litteratur och sång. Vi kommer att fokusera lite extra på demokratiska val och hur valprocessen går till i samband med valet i Sverige. 

Vi arbetar med jordgloben, lär oss världsdelarna och världshaven. Vi uppmärksammar även några kristna högtider genom sång, film, berättelser och studiebesök. 

Varje vecka har vi klassråd och elevråd, där vi lär oss om hur demokratiska möten organiseras med ordförande, sekreterare och justerare.

Under våra utflykter, genom film och samtal, lär vi oss om hur vi beter oss i trafiken, var och när måste man vara extra försiktig. 

På våren när vi utför vår årliga naturstädning i samarbete med "Håll Sverige rent", lär vi oss om hur vi källsorterar och varför vi sorterar. Vi uppmärksammar då även vilka andra möjligheter det finns för att vi ska vara extra rädda om vår miljö.

Varje vecka arbetar vi med vårt sociala klimat där vi i grupp samtalar om hur man ska vara en god klasskamrat och få alla att känna sig välkomna i gruppen. 

4. DETTA SKALL BEDÖMAS 

Dina kunskaper bedöms genom att läraren lyssnar, samtalar, dokumenterar och observerar hur väl du deltar i diskussioner och undervisningen i både helklass och mindre grupper. 

För att se vad som bedöms, se matris SO årk 1-3. 

 


Läroplanskopplingar

Migration inom ett land och mellan länder. Vad detta kan ha för orsaker och få för konsekvenser.

Skildringar av människors levnadsvillkor förr i tiden, till exempel i barnlitteratur, sånger och filmer. Minnen berättade av människor som lever nu.

Samtal om och reflektion över moraliska frågor och livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel kamratskap, könsroller och döden.

Samtal om och reflektion över normer och regler i elevens livsmiljöer, däribland i skolan och i digitala miljöer.

Trafikregler och hur man beter sig i trafiken på ett säkert sätt.

Hemortens historia och vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om livet där under olika tider.

Miljöfrågor utifrån elevens vardag, till exempel frågor om trafik, energi och livsmedel.

Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörder.

Mänskliga rättigheter inklusive alla människors lika värde och barnets rättigheter i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen).

Grundläggande demokratiska principer. Vad åsikts- och yttrandefrihet samt majoritetsprincipen kan innebära i skolan och i samhället.

Aktuella samhällsfrågor i olika medier.

Metoder för att söka information, till exempel textläsning, intervjuer och observationer. Samtal om olika källors användbarhet och tillförlitlighet.

Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska och historiska förhållanden, samhällsförhållanden och religiösa traditioner. Eleven beskriver likheter och skillnader samt orsaker och konsekvenser i sammanhang som är relevanta för ämnena. Eleven samtalar om människors livsfrågor och levnadsvillkor samt om miljöfrågor och andra samhällsfrågor ur olika perspektiv.

Eleven använder begrepp, metoder och verktyg från de samhällsorienterande ämnena.

Matriser i planeringen
Udd/HH SO 1- 3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback