Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vara vänner

Skapad 2016-09-21 13:40 i Apalbyskolan Västerås Stad
Du kommer att få titta på korta filmer ur serien "Vara vänner" skapat av UR. Utifrån dessa arbetar vi gemensam vidare.
Grundskola 3 SO (år 1-3)
Hur säger man ifrån när någon är dum? Kan man vara taskig utan att förstå det själv? Vi får se berättelser om empati, kompisskap och mod - det handlar bland annat om att vara ny i klassen, att våga säga ifrån och att hamna utanför. I berättelserna möter vi både mobbningsoffer, förövare och den som passivt ser på. Historierna ser ut att sluta olyckligt ända tills rollfigurerna inser att de kunde ha handlat annorlunda och får chansen att ge berättelsen ett bättre slut. Vad händer när vi backar bandet och låter alla som är med vara lite schystare, och lite modigare?

Innehåll

Arbetssätt

Du kommer att få titta på korta filmer ur serien "Vara vänner" skapat av UR. Utifrån dessa arbetar vi gemensam vidare. Du kommer att få träffa de andra treorna och lära känna dem samt ha stormöte tillsammans. Du kommer att få vara med och diskutera vad vi ska ha för regler i klassen. Du kommer att vara delaktig och få vara med och påverka genom klassråd. Du ska någon gång under årskurs 3 vara ordförande samt sekreterare med stör av en vuxen. Du kommer att få läsa olika texter där förståelse och respekt och alla människors lika värde tas upp.

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma om du kan berätta om budskapet i filmerna samt ge förslag på hur situationerna kan lösas. Du ska vara delaktig och ge förslag på regler i klassen. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,
  SO
 • Centralt innehåll
 • Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.
  Sh  1-3
 • Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i skolan, i digitala miljöer och i sportsammanhang.
  Sh  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om normer och regler i vardagen och ge exempel på varför de kan behövas.
  SO   3
 • Eleven kan samtala om elevnära livsfrågor.
  SO   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: