Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Historia, Religionskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Världsreligionerna - Islam, Hinduism, Buddhism och sekulära livsåskådningar

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 6 mars 2018

Området kommer att behandla islam, hinduism, buddhism och sekulära livsåskådningar.


Kunskapskrav E

Kunskapskrav C

Kunskapskrav A

Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna (Re1A)

Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna (Re1A)

Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna (Re1A)

och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna. (Re1B)

och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna. (Re1B)

och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna. (Re1B)

Dessutom för eleven enkla resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar. (Re2)

 

Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar. (Re2)

 

Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar. (Re2)

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. (Re3)

 

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. (Re3)

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang. (Re3)

 

Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt. (Re4)

 

Eleven kan också föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt. (Re4)

 

Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det. (Re4)

Eleven kan använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt. (Re5B)

och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt. (Re5B)

och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt. (Re5B)

Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt (Re6A)

Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett relativt väl fungerande sätt (Re6A)

Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett väl fungerande sätt (Re6A)

samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. (Re6B)

samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. (Re6B)

samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. (Re6B)

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt (Sh10A)

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett relativt väl fungerande (Sh10A)

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett väl fungerande sätt (Sh10A)

och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. (Sh10B)

sätt och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. (Sh10B)

och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. (Sh10B)

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet. (Hi5)

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med utvecklade och relativt väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet. (Hi5)

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med välutvecklade och väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet. (Hi5)

 


UNDERVISNING – DETTA KOMMER VI ATT ARBETA MED

Vi kommer att arbeta med tre av de stora världsreligionerna, islam, hinduism och buddhism. Vi kommer även att arbeta med icke-religiösa och sekulära livsåskådningar.

Området kommer att beröra grunddragen i de olika religionerna och livsåskådningarna. Det kommer därför handla om tro, utövande av tron, hur religion och samhälle påverkar varandra, hur individen formas av religion/livsåskådningar. Dessutom kommer vi att göra jämförelser religioner emellan samt arbeta med källkritik.

 

För att skaffa sig grundkunskaper om de aktuella världsreligionerna kommer ni att arbeta med instuderingsuppgifter till läroböckerna. Dessutom blir det genomgångar, gemensamma övningar, diskussioner och filmvisningar.

 

DESSA DELAR AV DITT ARBETE KOMMER ATT BEDÖMAS

 

-       Ni kommer att visa era kunskaper/förmågor i en inlämningsuppgift där ni på olika sätt ska analysera religionerna/livsåskådningar. 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

söka information om religioner och andra livsåskådningar och värdera källornas relevans och trovärdighet.

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och

Centrala tankegångar och urkunder i världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Varierande tolkningar och bruk inom världsreligionerna i dagens samhälle.

Huvuddragen i världsreligionernas historia.

Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.

Religionernas roll i några aktuella politiska skeenden och konflikter utifrån ett kritiskt förhållningssätt.

Hur religioner och andra livsåskådningar kan forma människors identiteter och livsstilar.

Riter, till exempel namngivning och konfirmation, och deras funktion vid formandet av identiteter och gemenskaper i religiösa och sekulära sammanhang.

Etiska frågor samt människosynen i några religioner och andra livsåskådningar.

Matriser i planeringen
Religionskunskap Lgr11 Strandängsskolan 7 - 9
Samhällskunskap Lgr11 Strandängsskolan 7 - 9
Historia Lgr11 Strandängsskolan 7 -9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback