Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

På och avklädning Ht-2016

Skapad 2016-09-29 09:17 i Pysslingen Förskolor Blåbärsstället Pysslingen
Verksamheten genomsyras av det omsorgsfulla lärandet, där varje barn ges goda didaktiska förutsättningar/utmaningar för att varje barn ska kunna utvecklas i sin fulla potential.
Förskola
Att låta barnen lära sig rutinen för av och påklädning.

Innehåll

Strävansmål:

  • Att utveckla sin tillit till sin egna förmåga.
  • Att utveckla sin förmåga att reflektera.
  • Att utveckla sin förmåga till att visa hänsyn.

VAD ska utvecklas/utmanas?

 

Här utmanar vi barnen i att klä på sig och att välja rätt kläder.

Genomförande/HUR:

Vem/vilka:

I hallen så kommer det ca 5-6 barn åt gången. Vi tittar ut och diskuterar vad det är för väder och vilka kläder som kan behöva. Barnen klär på sig själva efter sin förmåga och pedagogen hjälper till när det behövs. När barnen är klara så får dom sitta på kö och vänta på att en pedagog följer med ner i hallen. Nere i hallen så tar barnen sina skor/stövlar och går till dörren. Här tränar barnen på att använda tex skohorn att knyta utifrån sin förmåga. 

Vid ingång så tar en pedagog ca 6-7 barn och går in i hallen barnen tar av sig skorna med hjälp av en skokneckt. Om det finns band under skor/stövlar så försöker barnen ta av det själva. När barnen tagit av sina skor och satt dom på sin plats så får de sätta sig i trappan och vänta på pedagogen som går upp först. Här övar dom på kö system och hänsyn. I hallen hänger dom upp sina kläder och lägger dom blöta kläderna i en hög framför torkskåpet. Här får barnen öva på att känna vilka kläder som är blöta och att känna sin tillit till sin egen förmåga.

Förberedelser:

 Pedagogen måste se till att barnen har kläder på hyllorna om inte att det finns lånekläder tillgängligt. Att det finns skohorn och skokneckt i nedre hallen.

Aktiviteter:

 

Barnen ges möjlighet att träna på att knäppa knappar, dra upp dragkedjor. Barnen ges också den tiden som dom behöver för att möjliggöra detta.

Efterarbete:

Efterarbete kan komma att behöva planeras beroende på aktivitet. Barnen skall bli mer delaktiga i verksamheten genom att delta i t.ex pedagogiska dokumentationer där vi tillsammans med barnen tittar på vad vi gjort och därigenom kan vi pedagoger lyssna in och anteckna deras tankar och ord.

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: